Kağıt hamuru hazırlama süreci otomasyonu
Pulp making process automation
  1. Tez No: 222745
  2. Yazar: KEREM ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SALMAN KURTULAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süreç kontrolü, Süreç otomasyonu, Kagıt hamuru hazırlama, PLC, Process control, Process automation, Pulp making process, PLC
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalısmada, endüstriyel otomasyon uygulamalarından biri olan kagıt hamuru hazırlama sürecine ait otomasyon islemi yapılmıstır. Bu dogrultuda ilk önce, süreç kontrolü ve süreç otomasyonuna ait temel kavramlar ve endüstride sıkça kullanılan kontrol türleri incelenmistir. Daha sonra ise kagıt hamuru hazırlama süreci tanımlanmıs ve bu süreçte yer alan kagıt hamuru akıs ve yogunluk sistemleri ayrı olarak tanıtılmıstır. Bir sistemin dogru ve iyi sekilde kontrol edilebilmesi için modelinin bilinmesi gerektigi prensibinden hareketle, sistemlerin gereken matematiksel modelleri kapalı çevrim birim basamak cevaplarına göre elde edilmistir. Modelleri elde edilen sistemleri kontrol etmek için uygun kontrolörler seçilmis ve parametreleri hesaplanmıstır. PLC ile kontrol SIMATIC Manager STEP7 programı kullanılarak; SCADA islemleri ise SIMATIC WinCC programı kullanılarak yapılmıstır. Sonuçta kagıt hamuru hazırlama sürecine ait otomasyon islemi gerçeklestirimis olup, sonuçlar grafiksel olarak elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, pulp making process automation which is one of the applications in the industrial automation is simulated. First of all, general concepts for process control and process automation and most widely used control types are described for this purpose. After that, pulp making process is defined and the systems of this process which are pulp flow and pulp consistency are introduced seperately. In order to control a process well and accurately, the model of the process has to be known is chosen as the principle of obtaining the mathematical models of these systems. Then the necessary controllers for the modelled systems are selected and the parameters of these controllers are calculated. The control with PLC is done by using SIMATIC Manager STEP 7 software and the SCADA operation is made by using SIMATIC WinCC software. Finally, pulp making process automation is accomplished and the graphs for the results are obtained.