Yol dolgusu altındaki zemine gömülü boruların davranışı
The behaviour of buried pipes under road embankment
- Tez No: 222751
- Danışmanlar: PROF.DR. M. METE İNCECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Yöntemi, Gömülü Boru, Geotekstil, Finite Element Analysis, Buried Pipe, Geotextile
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalısmada, yumusak orta katı kil ve orta katı kilden olusan zemin profilinin yumusakorta katı kil bölümüne 3m çapında boru hattı yerlestirilmis, dogal zemin seviyesiüzerinde yer alacak sekilde de 12m yüksekligindeki yol dolgusunun insası sonluelemanlar yöntemi kullanılarak PLAXIS programında modellenmistir. Yol dolgusunungeosentetik donatısız sekilde yerlestirildigi sistemde göçme meydana geldiginden yoldolgusuna geotekstil uygulamaları yapılmıstır. Yol dolgusunun stabilitesini arttırdıktansonra boru hattı analizleri gerçeklestirilmistir. Boru davranısını etkileyecek farklıyataklama sekillerinin etkileri, farklı yöntemlerle açılan hendeklerin ve hendekgenisliklerinin etkileri, hendek içerisine yerlestirilen geotekstilin etkileri, boru tipidegisiminin etkileri ve yol dolgusunun boru hattına etkisi karsılastırmalı olarak analizedilmistir. Boruya etkiyen yükler hesaplanarak sonlu elemanlar yöntemiyle elde edilendegerler elle hesaplanan Marston yükleri ile karsılastırılmıstır. Gerçeklestirilenanalizler sonucunda yol dolgusunda geosentetik donatı olarak kullanılan geotekstilingöçmeyi geciktirdigi, güvenlik sayısını arttırdıgı görülmüstür. Yük analizleri sonucundasonlu elemanlar yöntemiyle hesaplanan boru üzerindeki yüklerin düsük degerler aldıgı,?Marston Yük Teoremi? ile hesaplanan yüklerin ise daha yüksek degerler aldıgıgörülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, a 3m diameter pipe was emplaced on soft soil and the construction of a12m height road embankment on natural soil was modelled with finite element analysis.Analysis were performed by using PLAXIS finite element program. Because the roadembankment without geosynthetic equipment has collapsed, geotextiles were placed andpipeline analyses were made after the stability of the road embankment was established.On the establishment of the pipeline, the effects of bedding class and bedding materialwere compared with the usage of different models. Pipe analyses were made both beforeand after the establishment of road embankment to investigate the effects ofembankment on the pipe behaviour. To estimate the external loads on the burried pipe,?Marston Load Theory? was used and the results were compared to the ones that werederived from PLAXIS finite element program. Altogether, it appears that the using ofgeotextile as the geosynthetic equipment delays the collapse and increases the safetynumber. The external load results derived from ?Marston Load Theory? have elevatedvalues than the results obtained from the finite element analysis.