Volfram filamanlarının elektrolitik temizlenmesi ve çap redüksiyonu için sürekli elektroliz sisteminin geliştirilmesi
Improvement of continuous electrolysis system for electrolytic cleaning and diameter reduction of tungsten filaments
- Tez No: 222750
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Volfram Tel, Tel Çekme, Sürekli Elektroliz Sistemi, VolframFilaman, Tungsten Wire, Wire Drawing, Continuous Electrolysis System andTungsten Filament
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Metalurjisi ve Teknolojileri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Volframın önemli kullanım alanlarından biri olan filaman üretiminde, metalin çok incebir tel haline gelmesi için öncelikle doplanmıs volfram tozu preslenerek ve sinterlenerekrod haline getirilir. Daha sonra bu sinterlenmis volfram rod, çesitli dövücü, sündürücüve lokmalardan geçirilerek çapı 15-16 mm'den 1000-12 ?m mertebesine kadardüsürülür. Bu islemler esnasında yaglayıcı olarak kullanılan grafit emülsiyonu volframfilamanın üzerinde kurumus grafit, volframoksit ve volfram karbürden olusan birtabaka meydana getirir ve telin siyah bir görünüm almasına yol açar. Filamanınyüzeyinde olusan bu tabaka ?elektrolitik daglama? yöntemi ile temizlenir. Bu daglamasırasında bir miktar da volfram çözeltiye geçerken filaman çapı 10 ?m altına kadardüsürülebilmektedir.Elektrolitik daglama yapılırken önemli olan parametreler; tel makarasının (telin nekadar süre daglayıcı elektrolit içinde kalacagını belirleyen) sarma hızı ve sistemdeki(anot olarak davranması saglanan filamanın ne hızda çözülecegini belirleyen) akımdegeridir.Bu çalısma; volfram filaman üzerinde olusan tabakanın kaldırılması, böylece beyazfilaman (white tungsten) elde edilmesi ve çap redüksiyonuna iliskin parametrelerinoptimizasyonunu kapsamaktadır. Ayrıca, daglanmıs tellerin mekanik özelliklerindekiolası degisimler mikroyapı, çekme mukavemeti ve mikrosertlik analizleriyle karakterizeedilmistir.
Özet (Çeviri)
In filament producing; which is one of the most important application fields of tungsten,in order to get a very thin tungsten filament, firstly doped tungsten powder is pressedand sintered to become a rod. After that the diameter of this sintered tungsten rod isreduced from 15-16 mm to 1000-12 ?m by the help of various rotary swagers, turntablesand wire drawing machines. During these processes, the graphite emulsion, whichis used as lubricant, causes a layer of dried graphite, tungstenoxide and tungsten carbideto form on the filament and leads the filament to have a black color. This layer iscleaned by ?electrolytic etching?. Some tungsten also dissolves while the diameter of thefilament can be reduced to smaller diameters than 10 ?m.Important parameters of electrolytic etching are; speed of filament out-take spool(determines the time the filament reacts with the etchant) and the current given to thesystem (determines the speed of dissolution of the filament which is made the anod)The aim of this study compromises the removal of the layer which is formed on thetungsten filament in order to get white tungsten wire and optimisation of the parametersof diameter reducing. Besides, the probable changes in the mechanical properties of theetched wires are characterised by the help of microstructure, tensile strength andmicrohardness analysis.