Yapılarda sürtünmeli elemanlar ile viskoz sönümleyicilerin birlikte uygulanması
Seismic control of structures isolated with sliding support and viscous damper
- Tez No: 222755
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH GEDİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: viskoz sönümleyiciler, sürtünmeli izolatörler, taban izolasyonu, Viscous damper, sliding support, base isolation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısmada sürtünmeli izolatör ve sürtünmeli izolatörlerle birlikte katlar arasına viskoz sönümleyiciler kullanılmıs yapıların çesitli deprem yükleri etkisi altındaki davranısları incelenmistir. Sürtünmeli İzolatörün sürtünme katsayısının degisimi dikkate alınarak, yapının çesitli deprem yüklerine verdigi yanıtlar incelenmistir. Elde edilen sonuçlardan uygun birkaç sürtünme katsayısı seçilmis ve bu sürtünme katsayıları sabit tutularak, yapıya çesitli sekillerde yerlestirilen viskoz sönümleyicilerin sönüm katsayısının degisimi ile yapının yanıtında olusan degisimler incelenmistir. Bununla birlikte yapıya etkiyen harmonik hareketin frekansı ve genligi degistirilerek yapının yanıtında olusan degisimler incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated the response of the structures, which is used sliding support alone and sliding support combined with viscous damper, in the several earthquake motion. By changing the friction coefficient of the base-isolated system, it has been investigated the displacement of the structures in several earthquakes effect. The friction coefficient is selected from the result, and then viscous dampers are inserted in various ways into the structure. And with the change of the friction coefficient of dampers the displacement are examined. In addition to this, by changing frequency and amplitude of harmonic motion, we observed how the displacements of the structures are changed.