Çapak boyutlarının ön dövme işlemine etkisinin sonlu elemanlar metodu ile incelenmesi
Effects of flash parameters on the pre-forging analysis by using finite element method
  1. Tez No: 222754
  2. Yazar: TAHSİN BARIŞ BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ TAHİR BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çapak Parametreleri, Ön Dövme, Sonlu Eleman Metodu, Flash Parameters, Pre-Forge Stage, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalısmada, çapak boyutlarının sıcak dövmede ön dövme üzerine etkisi sonlu elemanmetodu kullanılarak incelenmistir. Sıcak dövme isleminin temelleri hakkında bilgiverilerek ön dövme isleminin gerekliligi örnek ürün çalısmaları ile ispatlanmıstır. Buçalısmada sonlu eleman metodunu kullanan MSC-Superform ve MSC-Superforgeprogramları kullanılmıstır. Örnek ürün çalısmasında bir poyra dövme parçasının hemgerçek imalatı hem de sonlu elemanlar metodu ile yapılan analizi incelenmistir.Kullanılan sonlu eleman programları hakkında bilgi verilerek bu programlardakullanılan parametrelerin seçiminin nasıl yapıldıgı gösterilmistir. Sonuç olarak öndövme tasarımları yapılırken seçilecek olan çapak parametrelerinin ön dövmede kalıpve parça üzerindeki etkileri anlatılarak tasarımcılara bir baslama noktası sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study the effects of the flash parameters to the pre forging is investigated byusing finite element method. Fundamentals of the hot forging process are described andnecessity of the pre forging stage of the process is proved with case study. In the casestudy one forging part hub is investigated by real forging process and finite elementanalysis. Two FEM program, MSC-Superform and MSC-Superforge programs are usedin this study. Used programs are explained briefly and parameters chosen in theseprograms are given. As a result, while designing pre-forge stage there is a starting pointis given for designer by giving the relationships of the flash parameters with pre-forgedie and piece.