Application of electric circuit systems to a geothermal system
Elektrik devre sistemlerinin bir jeotermal sisteme uygulanması
- Tez No: 222760
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRŞAT ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal, Elektrik, Devre Analizi, Modelleme, Analoji, Geothermal, Electric Circuits, Modeling, Circuit Analysis, Analogy
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Elektrik devrelerinin analizi için kullanılan yöntemler, bazı değişkenler göz önünde tutularak hidrolik sistemlerin analizinde de kullanılabilir. Sistem uygun olarak kullanıldığında, bu sistemler ile elektrik devre sistemlerinin arasında bir paralellik kurmak söz konusudur. Bu paralelliği ortaya koymak üzere öncelikle fiziksel olarak, elektrik devrelerini oluşturan elemanlara karşılık hidrolik sistemlerde hangi elemanların bulunduğunu belirlemek gerekir. Bu elemanlar belirlendikten sonra, elektrik elemanları için kullanılan akım ve gerilim büyüklüklerine karşı düşecek iki hidrolik büyüklüğün tanımlanması ve bunların ölçülmesi söz konusu olacaktır. Bu çalışmanın temel amacı bir jeotermal sistemi elektrik devre sistemleriyle tanımlamak ve gene elektrik devre sistemleri kullanılarak çözmektir. Jeotermal rezervuar sistemini elektrik devre sistemleri ile modellemek farklı üretim debilerine karşılık oluşacak basınç düşüm senaryolarını hem teorik olarak hem de deneysel olarak simule edilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Methods used to analyze electric circuits systems, can be applicable to analyze hydraulic systems by taking into account some principles. It is possible to make a liaison between the hydraulic and electrical systems when a hydraulic system is appropriately defined and transformed into a circuit system. To bring up this liaison, first, the equivalency of the elements in the both systems should be determined physically. Main interest elements in hydraulic system can be chosen as production rate and respective pressure changes that are measurable. Electric circuit system equivalencies of these hydraulic elements are given in the literature as current and voltage (both are measurable), respectively. The main objective of this study is to physically describe and solve a geothermal system by using theorems of electric circuit systems. Modeling a geothermal system with an equivalent electric circuit system makes it possible to simulate for different production rates-pressure variation scenarios not only theoretical but also experimental in laboratory.