İstanbul'da kent içi raylı sistemler ve üst yapı hesapları
Urban rail systems in İstanbul and superstructure calculations
  1. Tez No: 222761
  2. Yazar: RAGIP SEVİM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZÜBEYDE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demiryolları, Raylı sistemler, Şehiriçi ulaşım, Demiryolu üstyapısı, Railroads, Railway systems, Urban transport, Railway superstructure
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada ilk bölümde demiryolu üstyapısı ve üstyapıyı oluşturan elemanlar incelenmiştir. Ray, travers, balast ve bağlantı malzemeleri ve demiryolu üstyapısı içindeki işlevleri anlatılmıştır. Geçmişten günümüze üstyapı elemanlarının kısaca gelişimine değinilmiş, günümüzde kullanılan yeni tipleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde İstanbul'da kent içi raylı sistemler incelenmiş ve mevcut, yapım aşamasında ve proje safhasında olan hatlar tanıtılmıştır. Üstyapıları bilinen mevcut hatlar, Aksaray- Havalimanı Hafif Metro Hattı, Kabataş-Zeytinburnu Cadde Tramvayı, Taksim- 4.Levent İstanbul Metrosu tanıtılmış, üstyapıları incelenmiştir. Üstyapı tipleri kesinleşmemiş yapım ve proje aşamasında hatların üstyapılarına değinilmemiş, genel olarak tanıtımları yapılmıştır. Üçüncü bölümde demiryolu üstyapı hesapları anlatılmış ve mevcut raylı sistemlerin üstyapı hesabı yapılmıştır. Bu hesaplarda Winkler'in elastik ortama oturan kiriş hipotezi baz alınmıştır. Bu hipotezi demiryolu üstyapısı hesabında kullanırken Zimmerman yöntemi takip edilmiştir. Üstyapı hesabında statik yükler için bulunan sonuçlara dinamik etkilerin katılmasında Eisenmann'ın geliştirdiği Münih Teknik Üniversitesi Karayolları ve Demiryolları İnşaatı Enstitüsü'nün verdiği üstyapı biçimine ve hıza bağlı formulasyonlar kullanılmıştır., Bulunan dinamik değerler neticesinde mevcut üstyapıların yeterli oldukları tahkikler sonucunda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, railway superstructure and the superstructure components constituting the superstructure are examined. Rail, sleeper, ballast and fastenings and their functions in railway superstructure are explained. The development of these superstructure components through the history is mentioned and the new types which are used today are introduced. In the second section, railway systems of Istanbul are examined and the current tracks, the tracks under construction and the ones in the phase of planning are introduced. The current tracks with known superstructure, Aksaray ? Airport Line, Kabataş ? Zeytinburnu Tram, Taksim - 4. Levent İstanbul Subway are introduced and their superstructures are examined. The superstructure features of the tracks with indefinite superstructure types which are under construction or in the phase of planning are not mentioned, only general presentations of them are annexed. In the third section, superstructure calculations of railway systems are explained and the superstructure calculations of current railway systems are computed. In these calculations, Winkler's hypothesis about the joist fitting upon an elastic ground is taken as the main basis. When applying this hypothesis to the calculation of railway systems superstructure, Zimmermann method is followed. For consolidating the dynamic factors with the results about the static loads in the calculation, the formulations which depend on the type of the superstructure and speed and which are developed by Eisenmann and given by Munich Technical University Highways and Railways Construction Institute are used. The current superstructures are investigated in the light of the calculated dynamic values and are proven to qualified.