Niğde-Çamardı-Üçkapılı bölgesindeki su kaynaklarının hidrojeolojik ve hidrokimyasal özelliklerinin incelenmesi ve içme suyu olarak kullanımının araştırılması
Investigation of hydrogeological and hydrochemical properties of Niğde-Çamardı-Üçkapılı springs and ability of using it in domestic purposes
- Tez No: 222785
- Danışmanlar: PROF.DR. HATİM ELHATİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Su kaynakları, zotop, Mermerler, Karstlasma, Akifer, Çamardı, Cold water spring, Isotope, Aquifer, Marbles, Çamardı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Çalısmanın amacı, Niğde-Çamardı bölgesinde yer alan su kaynaklarının hidrojeolojik ve hidrokimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve içme suyu olarak kullanımının arastırılmasıdır. ?nceleme alanındaki mermerler ve karstik kireçtası geçirimli killi ve siltli seviyeler geçirimsizdir. Niğde-Çamardı ve çevresindeki kaynaklar kırık ve çatlak sistemleri boyunca açığa çıkmaktadır. Bu incelemede yapılmıs olan hidrokimyasal ve izotop analiz verileri değerlendirilmistir. Su türleri K-1 ve K-8'de Ca-Mg-HCO3, K-4, K-7, K-15, K-17 ve K-18'de Ca-HCO3-SO4, K-9 ve K-10'da Ca-SO4-HCO3'dır. Sularda baskın olan iyonlardan Ca+2 ve HCO3 - CO2 gazına ve mermerlere; SO4 -2 jipsli seviyelere ve atmosfere bağlıdır. ?zotop analiz sonuçlarına göre sular meteorik kökenli olup K-1 ve K-8 genç, K-9 ve K-10 orta, K-4, K-7, K-15, K-17 ve K-18 ise yaslı sulardır. K-8 ve K-1 yüksek kotlardan, K-17 ve K-18 alçak kotlardan diğer kaynaklar ise orta kotlardan beslenmektedir. K-7 ve K-17 1. sınıf, K-1, K-4, K-8, K-15 ve K-18 2. sınıf, K-9 ve K-10 3. sınıf sular sınıfına girmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study, determination of hydrogeological and hydrochemical characteristic of spring water to taking the place of Niğde-Çamardı areas and exploration is using as a potable water. The Marbles and karstic limestone are pervious in the area. The clayey and silty layers are impervious. During the crack and fracture systems are bring to springs in the Niğde-Çamardı and surrounding of this area. Hydrochemical and the isotope analyses of datas had been assesment in this studying. Type of waters are Ca-Mg-HCO3 in the K-1 and K-8,Ca-Mg-HCO3 is in the K-4, K-7, K-15, K-17 and K-18, Ca-SO4-HCO3 is in the K-9 and K-10. In the waters from heavy ions are bounding to the Ca+2 and than HCO3-CO2 to the SO4 -2 from gypsum layer and the atmosphere. According to the result of isotope analyses is used in meteoric source, K-1 and K-8 is young, K-9 and K-10 is middle, K-4, K-7, K-15, K-17 and K-18 old age waters. K-8 and K-1 is from high elevations, K-17 and K-18 is from low elevation and if the other sources are catchement from the middle elevation. K-7 and K-17 is first class, K-1, K-4, K-8, K-15 and K-18 is second class, K-9 and K-10 is to the enter third class.