Bazı Hesperis L. (brassicaceae) türleri üzerinde karyolojik çalışmalar
Caryological studies on some Hesperis L. (brassicaceae) species
  1. Tez No: 222798
  2. Yazar: FATMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA MARTİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Brassicaceae, Görüntü Analiz Sistemi, Hesperis L, Kromozom Sayısı, Brassicaceae, Image Analysis System, Hesperis L, Chromosome Number
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Hesperis L. cinsi Brassicaceae (Cruciferae) familyasında yer alır ve Türkiye'de 27 tür ile temsil edilir. Bu arastırmada, ülkemizde dogal olarak yetisen Hesperis L. cinsine ait dört taksonun kromozom sayıları ezme preparasyon metodu ile incelenmistir. Çalısılan taksonlar sırasıyla Hesperis schischkinii Tzvelev, H. anatolica A.Duran, H. pendula DC. ssp. dirmilensis A.Duran ve H.özcelikii A.Duran seklindedir. İncelenen taksonların somatik kromozom sayıları, Hesperis schischkinii ve H. anatolica türlerinde 2n=14 iken, H. pendula ssp. dirmilensis ve H.özcelikii taksonlarında ise 2n=12 olarak tespit edilmistir. Sadece Hesperis anatolica türünde bir çift satellitli metafaz kromozomu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
The genus of Hesperis L. placed in Brassicaceae family. This genus represented with 27 species in Turkey. In this study, the four taxa chromosome numbers of Hesperis L. were determined squash method. These species are respectively Hesperis schischkinii Tzvelev, H. anatolica A.Duran, H. pendula DC. ssp. dirmilensis A.Duran and H.özcelikii A.Duran. The chromosome numbers of Hesperis schischkinii and H. anatolica are 2n=14, H. pendula ssp. dirmilensis and H.özcelikii are 2n=12. A pair of satellite metaphase chromosome was observed in species of H. anatolica.