Hesperis L. cinsine ait bazı türlerin RAPD analizi ile genetik tanımlanması
Genetic identification of some types of Hesperis L. with RAPD analysis
- Tez No: 170149
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜMER ARAS
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Hesperis, phylogeny, RAPD, Cruciferae, Turkey
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Hesperis L. CİNSÎNE AİT BAZI TÜRLERİN RAPD ANALİZİ İLE GENETİK TANIMLANMASI Gülay YENİLMEZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. E. Sümer ARAŞ Hesperis cinsi taksonlarından H. cappadocica Fourn, H. SchischMnii Tzvelev, H. breviscapa Boiss., H. pendula DC, H. bicuspidata (Willd.) Poir. ve H. kotschyi Boiss. türlerine ait örneklerin olası genetik ilişkilerini incelemek amacıyla 38 RAPD primerinden, net ve tekrar edilebilir bantlar veren 24 primer seçilmiştir. Örneklerde parmak izi analizi, RAPD tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir, örneklerin genetik uzaklıkları hesaplamak amacıyla Jaccard's katsayısına göre RAPD veri matriksi kullanılmıştır. Bu katsayılara göre UPGMA (Unweighted Pair-Group Method of Arithmetic Avarage) kullanılarak dendrogram oluşturulmuştur. Dendrogramda Hesperis taksonlan iki ana küme oluşturmuşlardır. Ayrıca RAPD analizinde örnekler arasındaki genetik ilişkiyi minimum sapma ile göstermek amacıyla PCO analizi (Principle Coordinate Analysis) gerçekleştirilmiştir, (Hesperis taksonlanmn infragenerik sınıflandırması bu çalışmadan elde edilen moleküler veriler de kullanılarak evrimsel gelişme süreçlerine göre yemden düzenlenmiştir.) 2005, 44 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Hesperis, filogeni, RAPD, Cruciferae, Türkiye.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis GENETIC IDENTIFICATION of SOME SPECIES of Hesperis L. with RAPD ANALYSIS Gülay YENİLMEZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assist Prof. Dr. E. Sümer ARAS Among the Hesperis genus, the genetic relationships of species H. cappadocica Fourn, H. Schischldnii Tzvelev, H. breviscapa Boiss., H. pendula DC., H. bicuspidata (Willd.) Poir. ve H. kotschyt Boiss. were studied with 24 primers yielded clear and reproducible bands, selected from 38 primers. Fingerprinting of the specimens were conducted by RAPD analysis. The RAPD data matrix was used to compute the genetic distances of the specimens according to Jaccard's coefficient. A dendrogram was constructed by employing the coefficients with UPMGA (Unweighted Pair-Group Method of Arithmetic Avarage). Hesperis taxons formed two main clusters in the dendrogram. Also Principle Coordinate analysis (PCO) was also used to determine the genetic relations among taxons in RAPD analysis with a minimum distortion. (Infrageneric classification of Hesperis taxons was revised by the molecular data obtained from this study.) 2005, 44 pages