Belediyelerde performans ölçümü için çok ölçütlü bulanık bir model önerisi
Multi-criteria fuzzy model proposal for performance evaluation in municipalities
  1. Tez No: 222839
  2. Yazar: EMRE ALİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Performans ölçümü, Belediye, Kamu, Performance evaluation, Municipality, Public sector
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Belediyelerde kurumsal performans ölçümü için matematiksel modeller öneren bu çalısmada iki model uygulaması yapılmıstır. Birincisinde bir belediyenin ideal olmaya ne kadar yakın oldugunun ölçülebilmesi için bulanık kümeler yaklasımını temel alan bir model önerilmistir. Gerçeklesen degerler ile ideal degerler bulanık sayılarla ifade edilmis ve aradaki uzaklıga dayalı bir analiz gerçeklestirilmistir. İkinci modelde ise benzer özellikteki belediyelerin performansları bulanık TOPSIS yöntemi ile kıyaslanmıstır. Bu yöntemde, kıyaslamada kullanılan ölçüt verileri, bulanıklastırma yöntemiyle bulanık sayılar haline getirilmistir. İlk modelde ölçüt agırlıkları hesaplanırken klasik AHP yöntemi kullanılmıstır. Bulanık TOPSIS'in uygulandıgı ikinci modelde ise ölçüt agırlıkları Chang'ın mertebe analizi yöntemi ile hesaplanmıstır. Agırlıkların hesaplanmasında kullanılan ikili karsılastırmalar, uzmanlarla yapılan anketlerin sonucundan elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, two model applications have been conducted which propose mathematical models for performance evaluation of institutional municipalities. In the first study, a model rests on the basis of fuzzy sets approach is proposed to evaluate a municipality?s closeness to the ideal situation. Actual and ideal values are expressed with fuzzy numbers and an analysis is performed based on the difference between these values. In the second model, the performances of municipalities with similar characteristics are compared by utilizing fuzzy TOPSIS method. In this method, the criteria data used in the comparison converted to fuzzy numbers by fuzzification method. In the first model, classical AHP method is utilized when computing criteria weights. In the second model, where fuzzy TOPSIS method is carried out, criteria weights are computed with Chang?s Extent Analysis Method. Dual comparisons used in computation of weights are acquired from the survey results performed by municipal staff.