Sayısal sentezleyicilerde işaret kalitesi
Signal quality in digital frequency synthesizer
  1. Tez No: 222852
  2. Yazar: CANAN GÖÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİH PAZARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DDS, Faz Akümülatörü Bit Kırpılması, İstenmeyen İşaretler, DDS, Phase Accumulator Bit Truncation, Spur
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışmasında sayısal sentezleyicilerde (DDS) akümülatör çıkışındaki tüm bitlerin faz-genlik dönüşüm tablosundan genlik seçiminde kullanılmamasından kaynaklanan istenmeyen işareti en aza indirebilecek alternatif yöntemler ortaya konmuştur. Faz- Genlik dönüştürücü girişine kırpılarak atılan bitlerin faz-genlik dönüştürücü çıkışında ana işarete eklenerek istenmeyen işaret seviyesinin düşürülmesi için bir çalışma yapılmıştır. Ortaya konulan bu yeni yöntemle, faz genlik dönüştürücüye giren bit başına 6dBc olan ana işaret-istenmeyen işaret seviyesini bit başına 16dBc'ye çıkararak önemli bir iyileştirme getirdiği görülmüştür. Frekans domeninde yeri ve genliği belirlenebilen istenmeyen işaretlerin ayrı bir faz-genlik dönüştürücüden alınan çıkış elde edilmek istenen ana işaretten çıkarıldığında çıkarma amaçlı kullanılan DDS bloğunda kullanılan faz genlik dönüştürücüye giren akümülatör kelime biti başına 5dBc'lik bir iyileştirme getirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis work aims to increase the Spurious Free Dynamic Range or completely remove the spurs seen at DDS output. A new method has been proposed to reduce the phase accumulator bit truncation. This method adds an error correction to SCMF output using the truncated bits at the SCMF input. With this method SFDR, being 6dBc per bit addressing the SCMF, has been elevated to 16dBc per bit level. An alternative method has been proposed showing that spurs can be removed by subtracting after determining amplitude and location of spurs in the frequency domain. Substraction of other DDS outputs representing worst case or determined spurs from main DDS output resulted in 5dBc better perfomance per phase accumulator bit addressing to the SCMF in additional DDS blocks.