Sıfır AS'lı ikinci harmonik pompalamalı 5.8GHz mosfet karıştırıcı tasarımı
Design of a second harmonically pumped zero-if mosfet mixer at 5.8GHz
  1. Tez No: 222857
  2. Yazar: MEHMET KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN PALAMUTÇUOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonik, Karıstırıcı, Sıfır-Arasıklık, Subharmonic, Mixer, Zero-IF
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalısmada, Yüksek bir Dönüstürücü Kazancı verecek sekilde HyperLan uygulamaları için 5,8 GHz de çalısan İkinci Harmonik pompalamalı MOSFET karıstırıcının tasarımı gösterilmistir. İkinci Harmonik pompalamalı karıstırıcı yöntemi bugüne degin HyperLan uygulamalarında kullanılmamıstır. Sıfır AS'lı alıcıların tasarımında en önemli sorun olan YO evre gürültüsünü önemli ölçüde bastırabilmesi nedeniyle, birçok uygulamada kullanım için çekici bir ön-kat çözümüdür. Yarı sıklıkta çalısım, YO devresinin tasarımını kolaylastırdıgı gibi, gerekli YO güçlerinin daha kolaylıkla elde edilebilmesine olanak tanımaktadır. Bunun ötesinde, böyle bir çalısım, antenden sonra yerlestirilen bant seçici süzgeç tasarımı da kolaylastırmaktadır Süzgeç kayıplarının azaltılması nedeniyle, daha düsük alıcı gürültü sayılarının dolayısıyla, daha yüksek dinamik sınırlarının elde edilecegi beklenir. Antenden bosluga LO sızıntınsın tümüyle yok edilisi, bu tür karıstırmanın saglayacagı diger önemli bir üstünlüktür. Devrenin benzesim analizinde IBM'in 0.18?m 7RF MOSFET prosesinin BSIM3 Ver 3.1 modeli kullanılmıs olup, sonuçlar kuramsal bulgularla karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
This paper presents the design of a second harmonically pumped MOSFET RF Mixer with zero-IF for HyperLan applications which operates at 5,8 GHz . Second harmonic pumping has never been used so far in HyperLan applications. It is belived that, since it provides a considerable amount of LO phase noise reduction which is the most importent problem in the design of front-ends with zero-IF, will attract its use in many applications. Half frequency operation not only simplifies the the design of LO circuits but, also the required LO powers are more readily available. Apart from that, operation of LO at half frequency simplifes the the realization of band selection filters situated right after the antenna. Almost total suppression of the LO leakage through the antenna is the another imported advantage provided by this type of mixing. MOSFET model is used in the simulation and the simulated results are compared with the theoretical findings. BSIM3 Ver 3.1 model of IBM 0.18?m 7RF MOSFET process is used in the simulation and the simulated results are compared with the theoretical findings.