Çevre dostu tasarım ve demontaja uygunluk değerlendirmesi
Design for environment and disassembly evaluation
  1. Tez No: 222856
  2. Yazar: GÖKSEL ŞENOL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERDAR TÜMKOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli ve elektronik ekipman atıkları (EEEA), Sürdürülebilirlik, Çevre dostu tasarım, Mamul ömür sonu değerlendirmesi, Waste of electrical and electronic equipment (WEEE), Sustainability, Design for environment, End-of-life recovery
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Her yıl yeni modellerin ortaya çıkması ve teknolojik ömürlerinin gittikçe kısalması, her yıl katlanarak artan elektronik atıklara sebep oluyor. Yakın geçmişe kadar kontrolsüz olarak biriktirilen elektronik atıkların çevreye ciddi zararlar verdiği bilinmektedir. Ayrıca büyük bir hızla artan insan nüfusu, onların ihtiyacını karşılayacak üretim ile o hızda azalan hammadde miktarları, gelecek için bir tehlike oluşturmaktadır. Iskartaya çıkartılmış bir ürünü değerlendirmeden yenisini üretmek enerji ve malzeme tüketimini hızlandırmaktadır. Toplumsal baskılar Avrupa Birliği'ni bir dizi çevre yasasını çıkartmaya zorlamıştır. Bu yasaların ana amacı parça içerisinde zararlı madde kullanımını kısıtlamak ve ömrünü tamamlamış mamullerin tekrar değerlendirilerek malzeme ve enerji kazanılmasıdır. Başarılı gerikazanım başarılı bir demontaj ile mümkün olabilir. Demontaj, mamulün servis, mamul ömür sonunda tekrar kullanım ve malzeme geri dönüşüm maksadıyla parça ve bileşenlerine fiziksel olarak ayrılması işlemidir. Geri kazanım işleminin ekonomik kazanımı sırasıyla tekrar kullanım-geri dönüşüm-yakmak-çevreye bırakmak yönündedir. Çevreye bırakmak en az kârlı işlem olmasına rağmen en yaygın olarak kullanılan değerlendirme biçimidir. Demontaj işlemi belirli bir zaman kaybına ve buna bağlı olarak da bir masrafa sebep olur. En yüksek faydayı elde etmek için optimum demontaj demontaj sırası ve derinliğinin tespiti gerekir. Bu fayda en az gider, en kısa süre veya en düşük çevresel etki olabilir. Karmaşık parçaların demontajı faydalı demontaj için iyi bir planmaya ihtiyaç duyar. Bu çalışmada tasarımcıya mamulün ömür sonu çıktılarını tasarım safhasında göstermeye yarayan End?of-life Recovery Information System ERIS (Mamul Ömür Sonu Değerlendirme Bilgi Sistemi) hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Electrical and electronic equipments (EEE?s) are growing dramatically. This results increase in material and energy resource consumption. Technological development shortens lifespan of the EEE?s. On the other hand the most common treatments of electrical and electronic equipment (WEEE) are disposal. But discarded EEE?s contains valuable materials, low value parts and hazardous substances. Replacing new product with the old one is need great amount of energy. Moreover hazardous substances in EEE are contaminating the ground and water unless cared with special handling. The public concern motivated EU to establish environmental directives. The purpose of the directives is to restrict the hazardous materials usage in the EEE and increase recovery rate in end of life phase to recover energy and material. Successful recovery can be achieved with successful disassembly. The economic performance of recovery option is achieved in turn of reuse-recycle-incineration-landfill. Although landfill is the worst EOL option, it is the most common one. Because disassembly processes consume time and energy, which means additional costs, it is important to find the optimal disassembly sequence and depth, in order to maximize the benefit. The maximum environmental benefit can be reach with minimum cost, shortest time or lowest environment impact. The disassembly of the complex products requires a good planning if a beneficiary recovery is expected. In this project, EOL Recovery Information System (ERIS) that enables designer to calculate environmental impact, process time and the cost algorithm in the earlier design phase has been presented.