Büyük konut projeleri için arazi ve arsa edinim metodları: İstanbul örneği
Land acquisition methods for the mass housing projects: Case study İstanbul
- Tez No: 222862
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. Ş. ŞENCE TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geodesy and Photogrammetry, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Konut, Arazi ve Arsa Edinim, Gayrimenkul, Residance, Land Acquisition, Real Estate
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çogaltılamayan ve tasınamayan niteliklerinden dolayı toprak insanlık tarihinin her döneminde önemli bir rol oynamıstır. Tarım ekonomisine dayalı olan kullanımlarda tarımsal amaçlı toprak parçalarına ihtiyaç duyulmustur. Buna karsılık kentlesme, sanayilesme gibi tarım dısı kullanımlara geçildiginde kentlerde nüfus yıgılmaları baslamıs, bu yıgılmalar tarımsal alanları, hızla kent dısına iterken kentsel topraga önem kazandırmıstır. Ülkemizde 1950'li yıllarla birlikte baslayan sanayilesme hamleleri, kente göçü çekici getirmistir. 1990'lı yılların sonlarına kadar devam eden bu kente göç sürecinde süphesiz en önemli çekim merkezi İstanbul olmustur. Kente göç ile birlikte baslayan gecekondu tarzı kaçak yapılasma İstanbul'daki kentsel arsa stokunu kısa zamanda tüketmistir. 1980'li yıllarla birlikte ülkemizin girdigi degisim sürecinde artık gecekondulasmanın önüne geçilmeye çalısılmıs ve kent çeperlerinde büyük ve prestijli konut projeleri yükselmeye baslamıstır. Her biri birer kent parçası büyüklügünde olan toplu konut projeleri için en büyük sorun olan arazi ve arsa temini konusunun incelenmesi bu çalısmanın temel amacını olusturmaktadır. Bu çalısmada özellikle son dönemlerde gayrimenkul sektöründe global yatırımcıların dikkatini çekmeye baslayan İstanbul'da arazi ve arsa temini yönünde sorunlar incelenerek çözüm önerileri getirilmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Due to unexpandable and immovable nature of land, it has always been an active part of the civilization history. During the economical periods based on agriculture, land masses has been demanded for agriculturel purposes. However, by the effect of industrilization; population increased in the cities this situation pushed the agricultural lands to the suburban areas and increased the importance of the urban lands. Migration to the urban areas in Turkey started by the effect of industrilization in the early 1950s. Istanbul naturally has been an important attraction area during this migration period until the end of 1990s. This migration triggered the slum settlements which ended up consuming the urban land stocks of Istanbul. During the late 1980s, this slum settlement motion has been cured and satellite cities, gated communities and mass housing projects started instead in the suburbs. The purpose of this thesis is to analyse the land acquisition methods for the mass housing projects which are located at the relatively big portions of the city. Recently global real estate investors focused their attention in Istanbul. This study underlines and analysis the problems during the land acquisition process and proposes solutions regarding this problems.