Dynamic programming applications in investment analysis
Yatırım analizlerinde dinamik programlama
  1. Tez No: 222868
  2. Yazar: ÖZLEM İNCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET NAHİT SERARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stokastik ve belirli dinamik programlama, yatırım analizi, Stochastic and deterministic dynamic programming, investment analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezde, yapım asamasında olan 4.Levent-Maslak Sanayi Metro hattı incelenmistir.Çalısmanın iki amacı vardır: Birincisi 5 yıllık dönemi kapsayan yapım asamasındayatırımın fizibilitesini arastırmak ve en iyi yatırım zamanlamasına karar vermek,ikincisi de 25 yıllık dönem için en iyi yatırım politikasını belirlemektir. Metro projesininfaaliyete geçmesiyle trafigin bir kısmının metroya geçmesi, hem ihtiyaç duyulacak yeni,ek otobüs ve minibüs yatırımlarında bir azalma, hem de bunların çalıstırılmasındankaynaklanan maliyetlerde bir azalma saglayacaktır. Bunlar göz önünde tutularak heryıl alınması gereken tren sayısına karar verilmistir. Projenin iki amacı birbiriyleiliskilidir: Eger en iyi yatırım politikası kar saglamıyorsa, projeye yatırımyapılmayacaktır. Çalısmada en iyi yatırım politikası belirlenirken stokastik dinamikprogramlama, en iyi yatırım zamanlamasına karar verirken de belirli dinamikprogramlama kullanılmıstır. Microsoft Visual Studio C++ 6.0 kullanılarak gelistirilenprogramdan alınan sonuçlara göre 2029'dan 2034 yılına kadar 1 tren satın alınmasınakarar verilmis ve toplam $355,079,716 kar saglanmıstır. Sonuçları elde ettikten sonrabazı parametrelerin etkilerini görebilmek için duyarlılık analizi yapılmıstır. Nüfusartısının, faiz oranının ve tren yatırım maliyetinin kararlarda etkili oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, 4.Levent ? Maslak Sanayi Subway Project was analysed. The objective ofthe thesis is twofold: The first is to investigate the feasibility of the investment anddecide on the optimal timing of the investments in the 5 years construction period andthe second is to decide on the optimal investment policy in the 25 years operationsperiod. Since some traffic will be diverted from road to rail by the subway project, theinvestment costs of the new additional buses and minibuses that would be required toaccommodate the peak hour traffic demand and the operating costs of these will reduce.By considering this, the required number of trains to be purchased in each investmentepoch was decided. The aims of the project are interrelated: If the optimal investmentpolicy is not profitable, then do not invest in the project. Stochastic DynamicProgramming was used while deciding on the optimal investment policy anddeterministic dynamic programming was used while determining the optimal timing ofthe investments. According to the computer program which was developed by MicrosoftVisual Studio C++ 6.0, it was decided to purchase 1 train from year 2029 to year 2034with total profit of $355,079,716. Then, a sensitivity analysis was conducted to determinethe significance of effects of possible scenarios with respect to some key parameters. Itwas shown that the increase in population, interest rate and the investment cost of thetrains affected the decisions.