Kohezyonsuz zeminde ve kayaya soketli perde kazıkların taşıma gücü üzerine bir inceleme
A research about the bearing capacity of pile walls which are penetrated into rock and in cohesionless soil
- Tez No: 222867
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. TUĞRUL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perde kazıklar, Tasıma gücü, Sonlu elemanlar, Pile Walls, Bearing Capacity, Finite Elements
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kazık tasarımı ve bu tasarım için yapılan hesaplar, bir yapı-zemin etkilesmesiproblemidir. Bu etkilesmede kazıkların, tam anlamı ile gerçekçi olmasa da dogrusalelastik davranıs gösteren yapı elemanları olarak ele alınmaları, zeminin benzer birdavranıs varsayımı ile ele alınmasından daha olagan görünmektedir. Bununla beraberpratik çözümlerde gerek asırı karmasık yaklasımlardan kaçınmak istegi ve gerekse pekçok halde yük altında olusan küçük deformasyonlar için zemin davranısının da dogrusalolabilecegine dair belge ve gözlemlerin varlıgı her iki elaman içinde pek çok halde yükötelenmeiliskisinin dogrusal olarak tanımlanması sonucunu dogurmustur. Çözümlerinbu halde dahi çok basit olmadıgı bilinmektedir. Bu çalısmada da bu dogrultuda, düseyyükler altındaki tek ve grup kazıkların davranıs esaslarına ve düsey yüklü kazıklarınanaliz yöntemlerine deginilmistir. Kazıklar arası ara mesafenin tasıma gücüne etkisiniarastırmak için Plaxis 3D Foundation sonlu elamanlar programı ile iki farklı zeminprofilinde bir çok analiz yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Pile design is a problem of building-soil interaction. It is more usual assuming thebehavior of piles linear elastic than the behavior of soil. The will of avoiding fromcomplex solutions in practice and the existence of the documents and observations aboutthe behavior of the soil like minor deformations in most loading case, leads the linearelastic assumption for both materials. Despite these assumptions solutions are not easy.In this research, the behavior fundamentals of single pile and pile group which areunder vertical loads and analysis methods of pile groups which under vertical loads aredefined. In order to study the effects of the spacing between piles to bearing capacity,two different analysis for two different soil profile are done with computer programnamed Plaxis 3D Foundation which uses the method of finite elements.