Tedarikçi/yapımcı firmada ISO 9001:2000 kalite yönetim belgelendirme süreci
ISO 9001:2000 quality management certification in a supplier/constructor company
- Tez No: 222872
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR MÜNGEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, ISO 9000:2001 Kalite Yönetim Sistemi, Quality, Total Quality Management, ISO 9001:2000 Quality Management System
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma kapsamında ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Belgelendirme süreci incelenmiş, bir firmada kalite yönetim sistemi kurmanın firma üzerinde ne gibi etkileri olacağı örnek bir tedarikçi/yapımcı firma üzerinden analiz edilmiştir. Toplam kalite yönetimi, ISO 9000 Kalite Sistemiyle karşılaştırılmış, toplam kalitenin gerekliliğinden bahsedilmiştir. Daha sonra ISO 9001:2000 kalite güvence standartlarının özellikleri, getirileri ve gereklilikleri üzerinde durulmuş, ISO 9001:2000 standardının şartları olan kalite yönetim sistemi, yönetimin sorumluluğu, kaynak yönetimi, ürün gerçekleştirme ve ölçme, analiz ve iyileştirme maddeleri incelenmiştir. Kalite yönetim sistemi kurulduktan sonra kalite yönetim sisteminin şirkete getirileri sıralanmış, genel olarak kalite yönetim sistemi kurmanın firmalara sağlayacağı yararlardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ISO 9001:2000 Quality Management certification process is examined and the effects of establishing a quality managment system in a sample supplier/constructor firm are analyzed. Total quality management and ISO 9000 quality systems are compared with each other. After that, the characteristics of the ISO 9001:2000 Quality Management Standard is given and the conditions of ISO 9001:2000 Standard as quality management system, responsibility of administration, source management, product making, measuring and analizing are examined. The benefits of the quality management system to the sample construction firm and generally to all firms are given.