Effect of fenton treatment of acid and reactive dyes on anaerobic, anoxic and aerobic biological processes
Asit ve reaktif boyaların fenton arıtımının anaerobik, anoksik ve aerobik biyolojik prosesler üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 222873
  2. Yazar: BETÜL HANDE GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. JENS EJBYE SCHMİDT, DOÇ. İDİL ARSLAN ALATON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: fenton, reaktif boya, asit boya, anaerobik, anoksik, aerobik, biyolojik sistem, fenton, reactive dye, acid dye, anaerobic, anoxic, aerobic, biological process
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalısmada asit ve reaktif boyaların (Acid Red 183-AR 183; Acid Orange 51-AO 51) Fenton reaktanı ile arıtılabilirlikleri ve oksidasyon sonucu olusan ara ürünlerin toksik etkileri arastırılmıstır. İlk bölümde Fe2+: H2O2 konsantrasyonları ve arıtım süresi KO, çözünmüs organik madde ve renk giderimi göz önüne alınarak optimize edilmistir. Çalısmanın ikinci kısmında, arıtılmamıs ve Fenton ile arıtılmıs boyaların toksik/inhibisyon etkisi 1) anaerobik deneylerde metan üretim hızına, 2) anoksik deneylerde denitrifikasyon hızına (NO3 - - N azalısına), 3) aerobik deneylerinde glikoz (500 mg O2/L esdegerinde; F/M = 0.13 mg CODo/mg VSS) degradasyonun hızına göre degerlendirilmistir. Optimum Fe2+: H2O2 molar oranları ve artım süresi 1:5 (4 mM : 20 mM, pHo=3.0) ve 10 dakika olarak belirlenmistir. Bu sartlar altında 100 %, 100 %, ve 93 % renk, 58 %, 78 %, ve 69 % KO ayrıca 54 %, 76 %, ve 49 % çözünmüs organik karbon giderim verimleri sırasıyla AR 183, AO 51 ve RB 4 boyaları için gözlemlenmistir. Arıtılmamıs boyalarda metan üretim hızı RB 4 varlıgında ciddi bir oranda (% 100) inhibe olmusken, 29 % inhibisyon AR 183 varlıgında gözlenmistir, AO 51'in ise inhibisyon etkisi olmamıstır. Diger taraftan metan üretiminde Fenton ile arıtılmıs AR 183 ve AO 51'in inhibisyon etkisi gözlenmemistir. Arıtılmıs RB 4 ise 21 % oranında inhibisyon göstermistir. Bu durumdan farklı olarak arıtılmıs ve arıtılmamıs boyaların hiç biri denitrifikasyon üzerinde inhibisyon etkisi göstermemistir. Glikoz degradasyonunda arıtılmıs boyalarda kontrole göre 23?29% inhibisyon etkisi vardır, arıtılmamıs boyalarda ise inhibisyon etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
In the present study, the ability of Fenton?s reagent to oxidize two commercial acid (Acid Red 183-AR 183; Acid Orange 51-AO 51) and one fiber reactive dye (Reactive Blue 4-RB 4) as well as the effect of Fenton oxidation on the toxicity of their degradation products was investigated. In the first part of the experimental work, the case-specific catalyst : oxidant (Fe2+ : H2O2) molar ratio and treatment time were optimized. In the second part of the study, the toxic/inhibitory effect of the untreated and Fenton-treated dyes was assessed in terms of 1) methane production rate during anaerobic experiments, 2) denitrification (NO3 - - N abatement) rate during anoxic experiments and 3) glucose (equivalent to 500 mg O2/L COD; average F/M = 0.13 mg CODo / mg VSS) degradation rate during aerobic experiments. The optimum Fe2+ : H2O2 molar ratio and treatment time were determined as 1: 5 (4 mM : 20 mM; pHo = 3.0) and 10 min, respectively. Under these conditions, 100 %, 100 %, and 93 % color, 58 %, 78 %, and 69 % COD as well as 54 %, 76 %, and 49 % DOC (dissolved organic carbon) removal efficiencies were obtained for AR 183, AO 51 and RB 4 dyes, respectively. Methane production rate was seriously (by 100 %) inhibited in the case of untreated RB 4, whereas 29 % inhibition was obtained for untreated AR 183 and no inhibition was observed for untreated AO 51. On the other hand, Fenton treated AR 183 and AO 51 had no inhibitory effect on methane production rate. There was 21 % inhibitory effect of treated RB 4 on methane production. For nitrate consumption, neither the untreated nor treated textile dyes showed any inhibitory effect on denitrification. Glucose degradation was slightly inhibited via untreated (23-29 % relative inhibition to control), Fenton-treated dyes had no inhibitory effect on glucose degradation.