Türk yüklenicilerinin uluslararası teklif aşamasında kullanabileceği bir süre maliyet modeli
Cost-time model using in international tender process for Turkish contractors
  1. Tez No: 222877
  2. Yazar: AYDIN FEVZİ ÖZÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR MÜNGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teklif Hazırlama, Regresyon modelleri, İnşaat Maliyetleri, İnşaat İhaleleri, Tender, Regression models, Construction Cost, Construction Time
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mekaniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma kapsamında, uluslararası inşaat sektöründe, Türk firmalarının, teklif sürecinde kullanabilecekleri bir model geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu model, ihale bedeli ile proje süresi arasında, tamamlanmış projelerden elde edilen bilgilerin, regresyona dayalı analizi sonucu elde edilmiştir. Bu model, 1969'da Bromilow tarafından geliştirilen süre, maliyet model yapısının üzerine kurulmuştur. Bromilow'un geliştirdiği model, yıllarca birçok araştırmacı tarafından kullanılmış olup, genel olarak oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak, süre ile ihale bedeli arasında, Türk firmalarının, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da tamamladığı projeler incelenerek, sonuçlar oldukça pratik olarak ortaya koyulmuştur. Bu çalışmanın bir diğer amacı, deneyim ile çok hızlı olarak yapılabilen tahminlerin, geniş bir veri tabanına dayalı olarak modellenebilmesidir. Bu sayede, sistematik, karşılaştırılabilir, sorgulanabilir tahminler yapılabilecektir. Teklif aşamasında her bilgi kırıntısının büyük öneme sahip olduğu göz önüne alındığı geliştirilen modellerin önemi ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the scope of this thesis, a model, which can be used by Turkish companies in the international tender process, is developed. This model is derived from analyzing of the completed project data of Turkish contractors in the international market. This developed model explains the relation between tender price and project duration. This model uses non linear regression analysis as mathematical base. This model has same structure with the time cost model developed by Bromilow in 1969. Bromilow?s model has been used by several researchers since 1969 and generally, researchers have accepted this model as a successful structure. This model can be used for comparison of different regions which Turkish contractors are effective in. In conclusion, results of this research are practical for the use of Turkish Contractors in tender process for Middle East and East Europe.