Genetik algoritmalar kullanılarak sonlu eleman güncellemesi yöntemiyle hasar tespiti ve parametre belirlenmesi
Damage detection and parameter identification by finite element model updating using genetic algorithms
- Tez No: 222878
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PELİN GÜNDEŞ BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genetik algoritmalar, Sonlu eleman modeli güncellemesi, Hasar tespiti, Ters modelleme, Genetic Algorithms, Finite Element Model Updating, Damage Detection, Inverse Modelling
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmada, mekanikte ters modelleme olarak da bilinen sonlu eleman modeli güncellemesi yöntemiyle basit bir kiris için parametre belirlenmesi ve hasar tespiti yapılmıstır. Basit bir kirisin sayısal ve deneysel dogal frekans ve mod sekillerinin farkını içeren en küçük kareler problemi seklinde formülize edilen bir uygunluk fonksiyonu olusturulmus ve bu fonksiyon global optimizasyon tekniklerinden genetik algoritmalar kullanılarak minimize edilmistir. Uygunluk fonksiyonunun minimizasyonu ile egilme rijitligindeki azalma olarak tarif edilen hasarı tespit etmek mümkün olmustur. Üç farklı hasar senaryosu olusturularak genetik algoritmaların sonlu eleman modeli güncellemesindeki performansı degerlendirilmistir. Sonuçlar incelendiginde, genetik algoritmaların sonlu eleman modeli güncellemesi yöntemiyle hasar tespitinde yakınsaklıgının yeterli oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study using a method known inverse modelling in mechanic, damage detection and parameter identification is done by finite element model updating method. A fitness function is formulated as least square problem which contains differences between a simple beam?s numerical and experimental natural frequencies and mode shapes. This fitness function is minimized using a global optimization technique called genetic algorithms. By minimizing the fitness function detecting the damage described as reduction at bending stiffness become possible. Performing three damage scenerio genetic algorithms performance is assessed. When results are examined it was seen that the convergence of genetic algorithms is sufficient in damage detection by finite element model updating method.