İnsansız hava aracı disiplinlerarası tasarım optimizasyonu
Unmanned air vehicle multidiscipliner design optimization
  1. Tez No: 222892
  2. Yazar: GÖKHAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN TOLUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız hava aracı, Uçak tasarımı, MDO, Tasarım optimizasyonu, genetik algoritma, Unmanned aerial vehicle, Aircraft design, MDO, Design optimization, Genetical algorithm
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalısmada, Türkiye sartlarında kullanılabilecek bir insansız hava aracının tasarım optimizasyonu yapılmıstır. Çalısma kapsamında kavramsal tasarım evresi sonucunda ön tasarıma geçmeden önce dondurulan tasarım üzerinde kullanılması amacıyla bir optimizasyon kodu gelistirilmistir. İnsansız hava araçlarının optimizasyonu için gelistirilen bu kod genetik algoritma kullanarak çalısmaktadır. Genetik algoritma yapısı uçak tasarımına uygun sekilde olusturularak bir insansız hava aracı tasarımı yapılmıstır. Genetik algoritmanın ve seçilme kriterlerinin olusturulması, evrim yönteminin belirlenmesi çalısmanın teorik bölümünü teskil etmektedir. Çalısmada özgün karakter tasviri, özgün uygunluk fonksiyonu, özgün seçilme ve üreme kriteri ve özgün mutasyon kriteri kullanılmıstır. Seçilme kriterleri olusturulurken uçak denklemleri kullanılmıstır. Uçak disiplinlerinden aerodinamik, itki, performans ve maliyet program dâhilinde etkilesimli biçimde çalısmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study an optimization of an unmanned aerial vehicle, which is operable in Turkish territory, is made. An optimization code is developed in order to apply for designs, which are frozen at conceptual stage and ready to continue with preliminary design. This code is developed for unmanned aerial vehicles and uses genetical algorithm. The stucture of the genetical algorithm is developed according to aircraft design and a sample unmanned aerial vehicle design has been made. Genetical algorithm, selection criteria, evolution method determination and design phases are teorichal parts of this study. In this study original genetical character, original fittness function, original selection criteria and original mutation criteria have been used. While determination of selection criteria aircraft equations are used. Those disciplines, aerodynamics, propulsion, performance and cost are used in the program and they are operated interactively.