Home area networking with universal plug and play technology
Evrensel tak ve çalıştır teknolojisini içeren ev yerel ağları
- Tez No: 222891
- Danışmanlar: PROF.DR. MİNE KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ev yerel ağları, ev otomasyonu, sayısal ev, evrensel tak ve çalıştır teknolojisi, service ve cihaz keşfi, ortam çeviricisi, ortam sunumcusu, kontrol noktası, evrensel tak ve çalıştır ses ve görüntü mimarisi, basit kontrol protokolü, Home area networking, home automation, digital home, UPnP technology, service and device discovery, UPnP A/V Architecture, Media Renderer, Media Server, Control Point, Simple Control Protocol
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, ev içerisindeki kablolu ya da kablosuz akıllı cihazların, farklı özellikteki bilgisayarların birbirlerine otomatik olarak bağlanması ve birlikte çalışması, ev yerel ağının işletim sisteminden, programlama dilinden, iletişim mekanizmalarından ve fiziksel ortamdan bağımsız olabilmesi için uçtan uca dağınık ağ mimari yapısına ve TCP/IP, HTTP, XML gibi farklı internet standartları ve protokollerine imkan tanıyan evrensel tak ve çalıştır teknolojisini inceler. Bu teknoloji, sıfır konfigürasyonlu ağ oluşturma ve otomatik cihaz keşfini sağlayarak ağ oluşturmayı kullanıcıların yapabilecekleri basit yapıya dönüştürür. Ayrıca, bu çalışma isteğe bağlı transfer protokollerini ve içerik formatlarını destekleyen, ses ve görüntü içeriğinin kontrol noktası tarafından herhangi bir müdaheleye gerek olmadan cihazlar arası akmasını, kontrol noktalarının herhangi bir cihaz tipinden, içerik formatından, transfer protokolünden bağımsız olmasını sağlayan, ortam çeviricisinin yakınındaki ortam sunucusunun servislerini keşfedip gerekli ayarlamaları otomatik olarak yaparak kullanıcının ev eğlence kullanımı senaryosuna uygun olarak favori parçasını seçmesine olanak sağlayıp kullanıcıdan herhangi bir yardım gerektirmeyen geniş kapsamlı evrensel tak ve çalıştır ses ve görüntü mimarisini tanımlar. Uygulama safhası, kullanıcı müdahelesi olmadan ortam içeriğini depolayan ve akışı başlatan ortam sunucusu ile içeriği ortam formatından tamamen bağımsız olarak çalınmaya uygun hale getiren ortam çeviricisi arasında, sıradan bir televizyona evrensel tak ve çalıştır kabiliyeti kazandırabilmek için donanımsal arabirimi ortam çeviricisi olarak oluşturarak ve dizüstü bilgisayarı kontrol noktası ve ortam sunumcusu olarak programlayarak, ses ve görüntü akışını sağlar.
Özet (Çeviri)
This study provides an overview of Universal Plug and Play (UPnP) technology, which allows an architecture for pervasive peer-to-peer network connectivity of intelligent devices, PCs of all form factors, and wireless devices within the home, and builds on Internet standards and technologies, such as TCP/IP, HTTP, and XML, to enable these devices to automatically connect with one another and work together to build home networking independent of any particular operating system, programming language, transport mechanisms, or physical medium. UPnP technology is all about making home networking simple and affordable for users, supporting zero-configuration networking and automatic discovery. The study also defines overall UPnP Audio/Video (A/V) Architecture which supports arbitrary transfer protocols and content formats, enables the A/V content to flow directly between devices without any intervention from Control Point (CP), makes CPs to remain independent of any particular device type, content format and transfer protocol and requires no assistance at all from the user since Media Renderer, can discover available services from Media Server in its neighborhood, perform the necessary setup automatically, and finally enable the user to select and play their favorite song in home entertainment usage scenario. Implementation phase provides A/V transport and streaming without any user intervention between server and renderer by building and programming an hardware interface as Media Renderer, in order to make an ordinary A/V device UPnP enabled and programming a laptop as CP and Media Server.