Uçucu kül ve kalker katkılı çimentonun teknik özelliklerinin değişiminin incelenmesi
Investigate how the technical properties of cement-based mixtures are changed such as add fly-ash and limestone
  1. Tez No: 222906
  2. Yazar: ALKAN KİBİCİ
  3. Danışmanlar: ALİ KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çimento, uçucu kül, kalker, teknik özellikler, Cement, fly ash, limestone, technical properties
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tezin amacı, uçucu kül ve kalker katkılı çimentonun teknik özelliklerinin değişiminin incelenmesidir. Bu doğrultuda, portland çimentosu CEM I 42,5 içine katkı malzemesi olarak Breslau/Polonya uçucu külü ile Medenbach kalkeri kullanılarak, karışımlar hazırlanmıştır. Bu karışımların, hazırlanmasın da değişik yüzde oranlarda su, uçucu kül ve kalker sahip olup, numuneler üzerinde akışkanlık, prizlenme, mukavemet ve küçülme deneyleri yapılarak değişimler tespit edilmiştir.Bu çalışmanın sonucunda, aynı su oranına sahip, farklı oranlarda uçucu kül ve kalker eklenen numuneler de yapılan deney sonuçlarında, prizlenme zamanı, mukavemet değerleri, küçülme değerlerin ve akışkanlık değerlerinde değişiklikler olmadığı gözlenmiştir. Bununla beraber aynı oranlarda katı toz ( uçucu kül, kalker + çimento ) içerisinde değişik yüzde oranlarında ki su miktarının bu teknik değerlere etki ettiği gözlemlenmiştir.Sonuç olarak, portland çimentosu CEM I 42,5 `e katılan değişik yüzde oranında ki katkı malzemesi teknik özelliklerde ki değişikliklerin olmaması nedeni ile maliyet düşürücü olarak etki yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate how the technical properties of cement-based mixtures changes with the addition of fly ash and limestone. Therefore, Breslau/Poland fly ash, Medenbach limestone which are the additive material and portland cement CEM I 42,5 were mixed together to have the samples in concern. The samples which have water, fly ash and limestone in various percentages have been tested to find out the workability, strength and shrinkage values.The main result of this work showed that the experiments carried out with the same water ratio and different fly ash and limestone addition had no effect on freezing time, mechanical properties, shrinkage and viscosity values of the samples. However, various content of water with the same ratio of solid additives ( fly ash, limestone + cement ) have changed the technical properties in concern.As a result, the additives at various ratios had no adverse effect on the technical features of the portland CEM I 42.5 causing a decrease on the production cost.