Network topolojilei ve graf paramatreleri
Network topolojilei ve graf paramatreleri
  1. Tez No: 222944
  2. Yazar: YILDIZ DIZMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSUN AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Zedelenebilirlik, Total Graf, Bütünlük, Ortalama Bütünlük, Vulnerability, Total Graph, Integrity, Mean Integrity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bir iletişim network' ün tasarımında network' ün dayanıklılığı oldukça önemli bir kavramdır. Bir network' ün dayanıklılığı, zedelenebilirlik için onun dayanma gücünü gösterdiğinden, bir network mümkün olduğunca kararlı oluşturulmak zorundadır. Bir çok bilim ve mühendislik problemleri bir network olarak temsil edilebilir.Bir network' ün genelleştirilmişi bir graftır. Bir network ile temsil edilebilen bir çok problem örneği vardır. Bunlardan bazıları periyodik ve ardışık devirler, organik molekül yapıları, mekaniksel yapılar ve benzerlerini içerir. Böylece bir graf bir iletişim network' ü olarak düşünebilir. Bu durumda graf teorisindeki notasyonlar, bir network' ün dayanıklılığı için kullanılabilir. Graf teoride, bağlantılılık, örtü sayısı, bağımsızlık sayısı, baskınlık sayısı gibi kararlılığın belirli ölçümleri graflarda kullanılabilir.Böylece bir network'ün kararlılığı belirgin hesaplamalar ile tanımlanır. Bu tezde bir grafın ortalama bütünlük değeri çalışılmıştır. Total grafların ortalama bütünlük sayısını hesaplanıp, graf işlemlerini de kullanarak ortalama bütünlük ile ilgili bazı teoremler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In communications network design, network's stability is a very important concept. A network has to be constructed as possible as stable since the stability of a network shows its resistance to vulnerability. Many science and engineering problems can be represented by a network, generalization of which is a graph. Examples of problems that can be represented by a graph include: cyclic sequential circuit, organic molecule structures, mechanical structures, etc. So, a graph can be considered as a model of a communication network. Then, the notions of the graph theory can be used for the stability of a network. In the graph theory, deterministic measures of the stability are used for some parameters of graphs as connectivity, covering number, independence number and dominating number. Then, the stability of a network is defined with deterministic calculation. We considered the mean-integrity number of a graph. In this thesis; we search the mean-integrity number of total graphs. We also give some theorems about the mean-integrity using the graph operations and design.