Alkali topraklarda farklı gübreleme uygulamalarının bazı turunçgil türlerinde gelişme, verim ve kalite özelliklerine etkileri üzerinde araştırmalar
Investigations on the effects of different fertilizing applications in alkaline soil on the growth, yield and quality properties of some citrus cultivates
- Tez No: 222943
- Danışmanlar: PROF.DR. ADALET MISIRLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgiller, toprak pH'sı, vegetatif özellikler, meyve özellikleri, verim VII, Citrus, soil pH, vegetative characteristics, fruit characteristics, yield
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Arastırmada, farklı uygulamalar yapmak suretiyle, yüksek toprak pH'sının düsürülmesi ve bunun bitki gelisimi ve meyve kalitesine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıstır. 2003-2005 yılları arasında Tarım sletmeleri Genel Müdürlügü (TGEM) - Dalaman isletmesinde yürütülen arastırmada tam verim çagındaki Valensiya portakal (Citrus sinensis L.) ve NTERDONAT limon (Citrus limon L.) agaçları materyal olarak kullanılmıstır. Denemede kükürt, jips ve amonyum sülfat uygulamaları topraktan, %0.05 ve %0.1 dozlarındaki sitrik asit uygulamaları ise yapraktan yapılmıstır. Deneme parsellerinin toprak özellikleri ile sulamada kullanılan suyun kalite özellikleri belirlenmistir. Uygulamaları takiben agaçların fenolojik dönemleri, vejetatif gelisme özellikleri, meyve kalite özellikleri, verim ile toprak, yaprak ve meyve besin element içerikleri analiz edilmistir. Uygulamaların vejetatif gelisme parametrelerine etkisi bakımından, jips uygulamalarının, gövde enine kesit alanını arttırdıgı, VI taç hacminde ise yıllara göre farklı sonuçlar verdigi görülmüstür. Amonyum sülfat uygulamasında ise taç hacminde artıs meydana gelmistir. Meyve rengi bakımından kükürt uygulaması ile daha iyi sonuç elde edilmistir. Uygulamaların toprak reaksiyonuna baglı olarak besin elementlerinin bitki tarafından alınabilirligi üzerindeki etkileri degerlendirildiginde, toprakta alınabilir Mn ve Cu'ın artıs; toplam N ile faydalı fosfor ve degisebilir K, Ca, Mg ve Na'un azalıs egilimi gösterdigi belirlenmistir. Zn ise yıllar ve toprak yapısı itibari ile farklı sonuçlar vermistir. Topraktaki alınabilir Fe miktarı ile yaprak Mn ve Cu miktarı arasında olumsuz iliski bulunmustur. Toprak pH'sına yönelik karsılasılan sorunların giderilmesi amacıyla yürütülen bu çalısma sonucunda, pH'nın düsürülmesinde en etkili yöntemin elementel kükürt uygulaması oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The investigation has planned to make different applications for the purpose of reducing the soil pH and to examine the effect of low pH on plant growth and fruit quality. This research was carried out in years of 2003, 2004, and 2005 in the General Directorate of Agricultural Facilities (TIGEM)?Dalaman, and trees of Valencia orange (Citrus sinensis L.) and Interdonat lemon (Citrus Lemon L.) in full fruiting season were used as the material. Sulphur, gypsum, and ammonium sulphate were applied to soil, while % 0.05 and % 0.1 citric acid doses were applied on the leaves of the trees. Characteristics of plot soil and water that used on the investigation were identified. After applications, phenological terms, vegetative growing features, fruit qualities, yield and nutrient contents of soil, leaf and fruit were determined. Gypsium applications were increased trunk cross section areas but crown volume was varried to the years in respect of the vegetatif VIII development parameters of the applications. Crown volume was increased on the ammonium sulphate application. Better results were obtained from the sulphur applications on fruit color. When we evaluate the effects of applications on nutrient amounts taken by plants, take able Mn and Cu were increased; total N, effective P and chance able K, Ca, Mg and Na were decreased. Zn has showed differences to the years and soil characteristics. There was a reverse correlation between take able Fe quantity in soil and Mn and Cu quantity on leaves. As a result of this investigation on removing of soil pH problems, most effective application of reducing pH is elemental Sulphur.