Biyomedikal işaretlerin ayrıştırılması
Separation of biomedical signals
- Tez No: 222961
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kör kaynak ayrıştırması, fetal EKG, bağımsız bileşenler analizi, izdüşüm tabanlı yöntem, karmaşıklık tabanlı yöntem, dalgacık dönüşümü, gürültü temizleme, Blind source separation, fetal ecg(fecg), independent component analysis(ica), projection pursuit, complexity pursuit, wavelet transformation de-noising
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Vücut yüzeyinden örselemesiz yöntemlerle alınan biyomedikal işaretler, gürültü ve diğer fizyolojik işaretlerle karışma sorunları içerirler. Fetal EKG çıkartımında bu iki sorunla belirgin şekilde karşılaşılır. İşlem sırasında, elektrotlar anne karnına yerleştirilir. Dolayısıyla anneye ait güçlü EKG işaretleri, fetal EKG üzerinde bastırıcı etki yapar.Karışmış ve gürültülü biyomedikal işaretlerde, ayrıştırma amacıyla genellikle Kör kaynak Ayrıştırması yöntemi, gürültü temizleme amacıyla da Dalgacık Dönüşümü Tabanlı yöntem tercih edilmektedir.Bu çalışmada amaç, Kör Kaynak Ayrıştırması yönteminin üç farklı yaklaşıma sahip algoritmalarını kıyalasyarak fetal EKG çıkartımı için en uygun olanı saptamaktır. Bağımsız bileşenler analizi, izdüşüm tabanlı yöntem ve karmaşıklık tabanlı yöntem olarak adlandırılan bu algoritmalar EKG işaretlerinden elde edilen yapay karışımlar üzerinde ve gürültü eklenerek sınanmıştır. Daha sonra dalgacık dönüşümü yöntemi, işaretlerdeki gürültüyü temizleme amaçlı olarak kullanılmıştır. Bir sonraki aşamada, uygulamalar sonucunda düşük hata oranı veren algoritmalar fetal EKG çıkartımı için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Biomedical signals taken from body surface by non-invasive methods include problems such as mixing with other physiological signals and noise. These problems appear evidently during the extraction of fetal ECG. Electrods are placed on mother abdomen in this process. Therefore the signal is contaminated by maternal ECG signal and noise.Blind Source Separation (BSS) is a new and most commonly used method on biomedical signals separation. Wavelet Transformation based de-noising method has good performance on de-noising biomedical signals.In this study, the purpose is to determine the best algorithm for fetal ECG extraction. As the first step, artificially mixed ECG signals were used. Three main algorithms of BSS; Independent Component Analysis, Projection Pursuit and Complexity Pursuit were compared for this purpose. Wavelet Transformation based de-noising was chosen as de-noising method. The algorithms which had best results and least error on artificially mixed ECG signals were used for fetal ECG extraction.