Synthesis of polymer-clay nanocomposite
Polimer-kil nanokompozitinin sentezi
  1. Tez No: 222962
  2. Yazar: AYHAN ORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TALAL SHAHWAN, PROF.DR. ÇETİN GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Montmorillonit, HEMA, ATRP, Nanokompozit, Montmorillonite, HEMA, ATRP, Nanocomposite. IX
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tezin amacı; hem katyon, hem de ATRP başlatıcı ucu olan iki fonksiyonlu bir başlatıcı sentezlemek ve bu başlatıcı ile geliştirilmiş özelliklere sahip nanokompozit elde etmektir. Başlatıcının içerdiği fonksiyonel guruplardan biri kuaterner amonyum tuzu ve diğeri ATRP başlatıcısı olan alkil halojenürdür. Bu başlatıcı ile hem montmorillonitin modifikasyonu hem de polimerleşme reaksiyonu gerçekleştirilecektir. ATRP başlatıcısı montmorillonitin tabakalar arası boşluğuna sokuldu. Bu durumda polimeşme tabakalar arasında yürütüldü, polimer zincirleri arttı, bu kil tabakalarını dağıtmaya başladı, tabakaları açılmış ve dağılmış nanokompozite neden oldu. VI HEMA/kil nanokompoziti; yerinde (insitu) polimerleşme yöntemiyle, kil partiküllerinin silikat galerilerine tutturulan başlatıcı ile sentezlendi. Polimerleşme reaksiyonu (methyl ethyl ketone ve 1-propanol) çözücü karışımında, 550C'de, önceden sentezlenmiş olan başlatıcı ile CuBr katalizörlüğünde ve 2, 2'-bipyridyl ligandı eşliğinde gerçekleştirildi. Tüm ürünler FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, TEM, ve XRD yardımıyla karekterize edildi. Tg ve bozunma sıcaklığı gibi bazı termal parametreler TGA ve DSC aracılığı ile incelendi.
Özet (Çeviri)
The objectives of this thesis are to develop a difunctional modificator; which has both cation and ATRP-initiator moiety and to synthesis nanocomposite with improved physical properties. In order to achieve these, difunctional initiator were designed and synthesized. The modificator consists of two parts; first part is a quaternary ammonium salt moiety and second is an ATRP-initiator moiety. Synthesized VIII materials have both cation and ATRP-initiator moiety. Namely, it will modify both montmorillonite and initiate the polymerization. ATRP initiator was intercalated into the interlayer spacings of the montmorillonite. In this situation the polymerization inside the galleries progresses and the polymer chain density increases, the layers will be pushed gradually apart and eventually delaminate, leading to a welldispersed and intercalated nanocomposite. The HEMA/clay nanocomposite was synthesized by in situ Atom Transfer Radical Polymerization (ATRP) from initiator moieties immobilized within the silicate galleries of the clay particles. Polymerization reaction was carried out in a mixed solvent system consisting of methyl ethyl ketone and 1-propanol at 55 °C, used the initiator that has been already synthesized with a copper bromide catalyst. The 2, 2?-bipyridyl (bpy) complex was used as ligand. All of the products were characterized via FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, TEM, and XRD. Some thermal parameters such as Tg and degradation temperature were investigated via TGA and DSC.