Dating of laodikeia (Denizli) building ceramics using optically stimulated luminescence (OSL) techniques
Optik uyarmalı lüminesans (OSL) tekniği ile laodıkeıa (Denizli) bina seramiklerinin tarihlendirilmesi
- Tez No: 222986
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA ÖZBAKAN, PROF.DR. AY MELEK ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeometri, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Archaeometry, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarihleme, Optik Uyarmalı Luminesans (OSL), Kızılı Ötesi (Infra Red) Uyarmalı Lüminesans (IRSL), Laodikeia, MAAD tekniği, MARD tekniği.
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı Laodikeia kazısının farklı yerlerinden alınan seramik örneklerin optik uyarmalı lüminesans (OSL) tarihlerinin poliminerallere kızıl ötesi uyarmalı lüminesans (IRSL) uygulanarak tarihlendirilmesidir. İlk adım olarak, tarihleme sistemi ve tarihleme metodu hakkında bir literatür taraması yapıldı. Deneylere başlamadan önce sistemin kalibrasyonu yapıldı. Altı seramik örnek kazı bölgesinden alındı ve tarihlendi. Örneklerin mineral içerikleri X-ışını kırınım analizi yöntemiyle belirlendi, temelde kuvars, feldispat, kalsit ve diğer bazı minerallerin bulunduğu sonucuna varıldı. Çalışmada eşdeğer doz ölçümü, sistemdeki kızıl ötesi diyotlar dizisi yardımıyla çok örnekli eklemeli doz (MAAD) ve çok örnekli rejenerasyon doz (MARD) teknikleriyle yapıldı. Yıllık doza uranyum ve toryum bileşenlerinin katkısı alfa vi sayacı ile ölçüldü. Potasyum miktarı atomik emisyon spektrometresi ile bulundu. Yıllık dozun kozmik ışınlara bağlı bileşeni kazı yerinde toprak altında 8 ve 12 ay süreyle tutulan Al2O3:C ısı uyarmalı dozimetreleri (TLD) ile belirlendi. Toplanan veriler ve OSL sisteminin yazılımı ile LDKY-1, LDKY-2, LDKY-3, LDKY-4, LDKY-5 ve LDKY-6 olarak simgelenen örneklerin MAAD yönteminden gidilerek IRSL yaşları sırasıyla 737 ± 60, 1563 ± 120, 1445 ± 110, 1602 ± 120, 1034 ± 80 ve 1034 ± 80 yıl olarak belirlendi. Aynı örneklerin yaşları MARD yönteminden gidilerek sırasıyla 870 ± 60, 1550 ± 120, 1440 ± 110, 1600 ± 120, 1030 ± 80 ve 1030 ± 80 yıl olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to perform Optically Stimulated Luminescence (OSL) dating on the ceramic samples from different parts of the Laodikeia by using Infra Red Stimulated Luminescence (IRSL) on polyminerals. As a first step, a literature survey has been done about the dating system and the methodology of dating. The calibration of the system was done before carrying out the experiments. The six ceramic samples were collected from the site and dated. The mineral compositions of the samples were examined by X-ray Diffraction Analysis, which showed that all samples contain quartz, feldspars, calcites and together with other minerals. The equivalent dose was found by using Multiple Aliquot Additive Dose (MAAD) and Multiple Aliquot Regenerative Dose (MARD) techniques using Infra Red diode array of the system that gave the IRSL ages for samples. Alpha counter measured the iv dose components of uranium and thorium contributions to the annual dose. The potassium concentration was determined by Atomic Emission Spectrometry. The cosmic ray component of annual dose was evaluated by the Al2O3:C Thermoluminescence Dosimeter (TLD) discs which have been placed and kept for 8 and 11 months in the site. From the data the IRSL ages were calculated for six ceramic samples LDKY-1, LDKY-2, LDKY-3, LDKY-4, LDKY-5 and LDKY-6 with the help of the OSL system software. The IRSL ages for these samples, in the given order, are 737 ± 60, 1563 ± 120, 1445 ± 110, 1602 ± 120, 1034 ± 80 and 1034 ± 80 years by using MAAD technique. The IRSL ages for the same samples are 870 ± 60, 1550 ± 120, 1440 ± 110, 1600 ± 120, 1030 ± 80 and 1030 ± 70 years by using MARD technique. KEY WORDS: Dating, Optically Stimulated Luminescence (OSL), Infra Red Stimulated Luminescence (IRSL), Laodikeia, MAAD technique, MARD technique.