Basılacak kumaş özelliklerinin, baskı boyasındaki çeşitli parametrelerin ve fiksaj yöntemlerinin baskı kalitesine ve verimine etkisi
Effects of the fabric properties, parameters of printing paste and fixating methods on printing quality and efficiency
  1. Tez No: 223020
  2. Yazar: ARZU ÖZERDEM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARİF TANER ÖZGÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek frekans ısıtma, radyo frekans kurutucu, buhar ve radyo frekans kombinasyonu, reaktif baskı, fiksaj, tekstil endüstrisi VII, High frequency heating, radiofrequency dryer, steam and radiofrequency combination, reactive printing, fixating, textile industry IX TESEKKÜR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Tekstil, seramik, gıda ve agaç sanayi gibi birçok alanda uygulanan radyo frekans kurutma, kurutulacak materyalin bir dizi paralel plaka ya da elektrot arasında, yüksek frekanslı elektrik alanında kurutulması esasına dayanmaktadır. Çesitli radyo frekans sistemleri liflerin, topsların, çile ve bobinlerin kurutulmasında yaygın bir sekilde kullanılmakta; ancak kumas formundaki tekstil yüzeylerinin kurutulmasında Türkiye'de henüz radyo frekans enerjisi kullanılmamakta ve imalatı yapılmamakta, buhar kombineli radyo frekans kurutucu kombinasyonu ise dünyada uygulanmamaktadır. Bu tez çalısmasında kumas formundaki baskılı tekstil yüzeylerinin fiksajları için reaktör olarak kullanılabilecek bir prototip makinenin gelistirilmesi amaçlanmaktadır. Laboratuarda yapılan denemeler dogrultusunda kumas için en uygun aplikatör dizaynı gelistirilmistir. Reaktif baskılı kumaslar, hem buhar enerjisinden faydalanılması hem de buhar varlıgında radyo frekans ortamında enerji absorbsiyonunun artırılabilmesi amacıyla radyo frekans ve buhar kombinasyonu ile fikse edilmistir. Radyofrekans ve buhar kombinasyonu ile fikse edilen numunelerin renk verimleri, klasik buharlama (10 dakika) ve termofiksaj (5 dakika) islemleri ile elde edilen sonuçlar ile kıyaslanmıstır. Radyo frekans ve buhar kombinasyonunun, klasik yöntemlere nazaran daha kısa sürede (3 dakika) aynı renk verimini sagladıgı tespit edilmistir. Zaman tasarrufu saglamasının yanı sıra, enerji tüketimini de düsürmesi, bu yöntemin klasik fiksaj yöntemlerine alternatif bir yöntem olabilecegini götermistir.
Özet (Çeviri)
Radiofrequency (RF) drying, which can be used in many industrial area such as textile, ceramic, food and wood industry, is a technique in which material to be dried is passing through a high frequency electric field generated by a radiofrequency generator, between a set of parallel plate or bar electrodes. Different radiofrequncy systems are widely used for the drying of fibres, tops, hank and bobbins; however it is not yet used and produced for finishing processes of fabrics in Turkey. On the other hand, the combination of steam and RF energy is not encountered throughout the world. In this study, invention of a prototype machine for processing of fabrics which can be used as a reactor for the continuous finishing processes is aimed. The optimum applicator design for fabrics is developed in accordance with laboratory scale experimental studies. Reactive printed samples were treated with radiofrequency and steam combination in order to take advantage of steam energy and improve the energy absorbtion by the help of steam in the radiofrequency medium. Colour yields of the samples fixated with radiofrequency and steam combination were compared with conventional steam (10 min) and thermofixation (5 min). It was observed that steam combined radiofrequency setting ensures similar colour yields in a shorter setting times (3 min) compared to conventional methods. It was concluded that the new system could be an alternative setting method with the advantages of time savings and lower energy consumption.