Düşey düzensizliğe sahip betonarme bir konut binasının sismik performansının irdelenmesi
Examination of seismic performance of a reinforced concrete residential building which has vertical irregularity
- Tez No: 223205
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEYZA TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düsey elemanların süreksizligi, Dogrusal olmayan statik çözümleme, Artımsal itme analizi, Performansa dayalı tasarım, Discontinuity of vertical structural elements, Nonlinear static analysis, Pushover analysis method, Performance based design
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalısmada, 6 Mart 2007 tarihinde yürürlüge giren Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik esaslarınca tanımlanmıs B3 türü (Tasıyıcı Sistemin Düsey Elemanlarının Süreksizligi) düzensizlige sahip 7 katlı betonarme bir konut binasının deprem yükleri altında davranısı incelenmistir. Bu türde düzensizlik barındıran yapılar hakkında gerçeklestirilmis arastırma çalısmaları ile farklı ülkelerin yönetmeliklerinde ele alınıs biçimleri irdelenmistir. Düzensizlige neden olan, bu türde karmasık birlesimlerin analizi için çubuk model yaklasımının oldukça gerçekçi sonuçlar vermesinden yola çıkılarak, öncelikle mevcut düsey yükler ve esdeger deprem yükleri etkisinde gerçeklestirilen üç boyutlu çözümleme sonucunda elde edilen en elverissiz etkiler için birlesim tahkik edilmistir. Yapının deprem yükleri etkisindeki performansının belirlenebilmesi amacıyla yeni deprem yönetmeliginde tanımlanan dogrusal olmayan statik çözümleme yöntemleri arasından artımsal itme analizi yöntemi uygulanmıs, performansa dayalı tasarım kavramı ve performans seviyeleri ayrıntılı bir sekilde ele alınmıstır. Yapısal çözümleme için ETABS bilgisayar yazılımı kullanılmıs, elde edilen kapasite egrisinden ve düzenlenen talep spektrumundan yola çıkılarak binanın performans noktası bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, the behavior of a 7 storey reinforced-concrete residential building, which is under the effect of earthquake loads and has B3 (Discontinuity of Vertical Structural Elements) type of irregularity according to Turkish Earthquake Resistant Design Code 2007, is examined. Investigations and regulations about the structures which have this type of irregularity is detailed. As it gives realistic results, Strut and Tie Model is chosen for analyzing the corbels of the structure under the combined effect of vertical and lateral loads, where reinforcement design of the corbel is realized considering the most inadequate result. To determine the performance of the structure under the effect of earthquake loads, pushover analysis method, a nonlinear static analyzing method defined in the new Turkish Earthquake Resistant Design Code, is chosen. Performance based design and performance objectives are explained in details. ETABS computer software is used for structural analysis and depending on the results of the analysis, capacity curve and demand spectrum are investigated and performance point of the building is computed.