Elektronik bir hücresel yapay sinir ağı gerçeklemesi olan ace16k üzerinde görüntü bölütleme
Image segmentation on ace16k, an electronic implementation of cellular neural networks
  1. Tez No: 223206
  2. Yazar: RECEP USLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜŞTAK ERHAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bölütleme, Hücresel Yapay Sinir Agları, ACE16K, Segmentation, Cellular Neural Networks, ACE16K
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalısmada, sayısal görüntü islemenin en zor problemlerinden biri olan görüntü bölütlemeden bahsedilmis ve literatürde yer alan bölütleme algoritmaları detaylı olarak incelenmistir. Literatürde yer alan bölütleme algoritmalarından ve nesne tabanlı bölütleme yaklasımından yararlanarak Sobel operatörü tabanlı yeni bir bölütleme algoritması gelistirilmistir. Gelistirilen yeni algoritma dahil tüm algoritmalar bir hücresel yapay sinir agı gerçeklemesi olan ACE16K üzerinde gerçeklenmistir. Algoritmaların gerçeklenmesi esnasında ACE16K kırmıgının bir takım sınırlamalarıyla karsı karsıya kalınmıstır. Karsılasılan bu sınırlamaları asmak için gerekli modifikasyonlar yapılmıs ve alternatif yollar önerilmistir. Sonuçları literatürdeki çalısmalarla karsılastırdıgımızda, gelistirilen algoritmanın literatürdeki algoritmalarla hemen hemen aynı performansı verdigi gözlenmistir. Bugüne kadar yapılan bölütleme algoritmaları gerçeklemelerinin simülatörler üzerinde sınırlı kaldıgı göz önüne alındıgında, elde edilen sonuçlarla ACE16K üzerinde gerçek zamanlı bölütleme yapılabilecegi ispatlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study one of the most difficult problems of digital image processing, segmentation was mentioned and the segmentation algorithms in literature were particularly analyzed. Using the segmentation algorithms in literature and the object oriented segmentation approach, a new Sobel based segmentation algorithm was designed. All these algorithms also the new designed segmentation algorithm were implemented on ACE16K which is a cellular neural networks implementation. At the implementation step of these algorithms, we encountered some restrictions of ACE16K. To overcome these restrictions, some modifications on the algorithms were performed and some alternative solutions were given. Comparing the results with the examples given in the literature it was observed that the performance of new designed segmentation algorithm was as good as the ones in literature. Thinking that all the segmentation algorithms were only implemented on simulators before this study it was proved that real time segmentation can be performed on ACE16K using the obtained results.