Helikopter rotor palalarında kullanılan polimer matrisli kompozit malzemelerin sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmesi
Design of polymer matrix composite materials used for helicopter rotor blades by finite element method
  1. Tez No: 223279
  2. Yazar: NEVZAT HAKAN KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYDAR LİVATYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit malzemeler, Sonlu elemanlar analizi, Delaminasyon, Composite materials, Finite element analysis, Delamination
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Gelismis helikopter rotor paları genellikle kompozit malzemelerden üretilmektedirler ve yapılarında çesitli hasarlara neden olabilecek yüksek derecede dinamik ve kararsız aerodinamik çevresel yüklerde çalısmaktadırlar. Bu yükleme sartlarına tekrarlı olarak maruz kalınması kompozit rotor pala yüzey kaplamalarında delaminasyon, çatlak vb. hasarlara neden olabilir. Bu tezin amacı, farklı kompozit rotor pala malzemelerinin, sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmesi ve döner kanat yüzey kaplamalarında yaygın olarak kullanılan [(±45/0/90)2] yönlenmesinde dokunmus karbon elyaf ve [(±45)8] yönlenmesinde dokunmus cam elyaf takviyeli epoksi matrisli kompozit levhaların çekme ve egme yükleri altındaki davranıslarının incelenmesidir. Bununla birlikte delaminasyon kusuru içeren malzemelerin davranısları modellenerek kusursuz malzemeler ile karsılastırılmıstır. Bu simülasyonlar yapılırken ASTM standartları esas alınmıs ve buradaki geçerli deney fikstürleri ve numune boyutları kullanılarak simülasyondaki sınır sartları belirlenmistir. Yapılan simülasyonlarda 2B kabuk ve 3B katı eleman tipleri karsılastırılmıs ve çok katmanlı katı eleman tipinin kullanılmasının daha uygun oldugu gösterilmistir. Yapılan simülasyonlar neticesinde deneysel çalısmadan elde edilen sonuçlara yakın degerler elde edilmis ve modelin çalıstıgı gösterilmistir. Aynı servis kosulları altında karbon elyaf takviyeli malzemenin cam elyaf takviyeli malzemeye göre daha yüksek elastiklik modülü degerleri elde edilmistir. Cam elyafa kıyasla çok daha gevrek yapıdaki karbon elyaf kompozit delaminasyon hasarına karsı duyarlılıgı sonlu elemanlar yöntemi ile basarılı olarak modellenmistir.
Özet (Çeviri)
Advanced helicopter rotor blades are generally made of composite materials and run under dynamic and instable loading conditions that may cause various damages within the structures. Delamination, fracture and other defects may occur as a result of these working conditions as well as manufacturing errors. The objective of this study is to model various composite materials used for helicopter rotor blades using finite element method. Uniaxial tension and three and four point bending of carbon fiber reinforced epoxy with an stacking sequence of [(±45/0/90)2]; and glass fiber reinforced epoxy with an stacking sequence of [(±45)8], which are commonly used in rotor blade airfoils, are simulated. In addition, effects of delamination are simulated and compared with non-delaminated samples. As testing conditions, ASTM standards are predicated and boundary conditions are determined by means of fixture and sample geometries defined in these standards. As a result of comparison between 2D shell and 3D solid elements, it is found to be more appropriate to use multilayered solid elements. Carbon fiber reinforced materials display higher elasticity modulus than glass fiber reinforced materials under the same working conditions. Delamination sensitivity of carbon fibers, which are more brittle than glass fibers, is simulated successfully.