Robot esaslı projelerin yönetimi
Management of robot based project
  1. Tez No: 223294
  2. Yazar: EMRE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. M. BÜLENT DURMUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, İs Ayrısım Yapısı, Kritik Yol, Kritik Zincir, Analitik Hiyerarsi Süreci, Robot Projeleri, Project Management, Work Breakdown Structure, Critical Path, Critical Chain, Analytic Hierarchy Process, Robot Projects
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalısmasında ?Robot esaslı projelerin yönetimi? mühendislik yönetimi yaklasımı içinde incelenmistir. Tüm yasantımız boyunca gerek is, gerekse sosyal çevremizde, istesek de istemesek de, sürekli olarak çesitli projelerle temas halinde bulunmaktayız. Ayrıca yasamımızın kendisine de bir proje olarak bakabiliriz. Bu tez çalısmasında önce proje yönetimine bir giris yapılmıs, proje yönetimiyle ilgili temel bilgiler verilmistir. Projelerde kapsam yönetimine deginilmis ve kapsam yönetimi içinde is ayrısım yapısı yaklasımı ele alınmıstır. Projelerde zaman yönetimi incelenmis, proje zamanlamasıyla ilgili olarak kritik yol ve kritik zincir yaklasımları anlatılmıstır. Projelerde analitik hiyerarsi süreci incelenmis, konuyla ilgili teorik bilgi verilmistir. Endüstriyel robot projelerine giris yapılmıstır. Endüstriyel robot projeleri içinde iki ana proje grubundan bahsedilmistir. Bu proje grupları robotlu kaynak projeleri ve robotlu tasıma projeleridir. Robotlu kaynak projeleri altında robotlu gaz altı kaynagı projeleri ve robotlu punta kaynagı projeleri anlatılmıs, robotlu TIG kaynagı, robotlu alüminyum kaynagı ve robotlu saplama kaynagı projeleri ile ilgili kısa bilgi verilmistir. Robotlu tasıma projeleri altında robotlu makina yükleme bosaltma projeleri, robotlu pres projeleri, robotlu boya projeleri ve robotlu paletleme pojeleri anlatılmıstır. Robot projelerinde son olarak gelecekteki robot projeleriyle ilgili bilgi verilmistir. İs ayrısım yapısı, kritik yol, kritik zincir ve analitik hiyerarsi süreci yaklasımlarının robot projelerine uygulanması ile ilgili örnek çalısmalar yapılmıstır. Tez içinde verilen teorik ve uygulama bilgileri bir araya getirilerek robotlu otomasyon projelerinin yönetimi ile ilgili genel bir degerlendirme yapılarak sonuçlar ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, management of robot based projects is analysed with approach of engineering management. During our all life, either we want or not, we always get in touch with various projects in business and social environment. Furthermore, we consider our life as a project. In this thesis, firstly project management is introduced and basic information about project management is informed. Scope management in projects is mentioned and work breakdown structure is explained. Time management in projects is mentioned and critical path and critical chain approaches are explained. Analytic hierarchy process is mentioned and basic information about analytic hierarchy process is informed. Industrial robot projects are introduced. Two main project groups in robot projects are mentioned. These project groups are robotic welding projects and robotic handling projects. Robotics arc welding project and robotics spot welding project in robotics welding projects are explained and basic information about robotics TIG welding, robotics aluminum welding and robotics stud welding are informed. Robotics machine loading unloading project, robotics pres project, robotics painting project and robotics palletizing project in robotics handling project are mentioned. Finally in robotics projects, robotics projects in future is explained. The case studies were performed on robotics projects in terms of work breakdown structure, critical path, critical chain and analytic hierarchy process. As a result, theorical information and applications are get together and combined. Common evaulation and conclusion are explained.