Elastik zemin üzerine oturan timoshenko kirişinde titreşim problemi
Vibration problem of the timoshenko beam on an elastic foundation
  1. Tez No: 223295
  2. Yazar: AYBEN GÜLSELİ DEVELİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Winkler elastik zemini, Vlasov elastik zemini, Timoshenko kirisi, Winkler Elastic Foundation, Vlasov Elastic Foundation, Timoshenko Beam
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalısmasında, Winkler elastik zemini ve Vlasov elastik zemini üzerine oturan sonlu uzunluktaki bir Timoshenko kirisinin titresim problemi incelenmektedir. Bu çalısmanın amacı, kiris uzunlugu, zemin derinligi ve zeminin düsey deformasyon parametresi gibi farklı degiskenlerin, Winkler zemin modeli ve Vlasov zemin modelini kullanarak, elastik zemine oturan her iki ucu serbest kirislerin dinamik davranısları üzerindeki etkilerini incelemektir. Zemin durumunun Winkler veya Vlasov zemini olması durumunda kirisin denge denklemleri kullanılarak yönetici denklemler kurulmaktadır. Kirisin diferansiyel denklemlerinden elastik egri fonksiyonları elde edilmektedir. Her iki durum için çözüm yöntemleri ve sınır kosulları tanımlanmaktadır. Bu elastik egri fonksiyonları ve sınır kosulları kullanılarak, kiris boyunca yerdegistirme, kesme kuvveti ve egilme momenti grafikleri elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, vibration problem of a Timoshenko beam with finite length on the Winkler elastic foundation and the Vlasov elastic foundation is investigated. The aim of this study is to investigate the effects of the various variables such as beam length, foundation depth and vertical deformation parameter of the foundation on the dynamic behaviors of the beams with the ends free on the elastic foundations by using Winkler and Vlasov foundation models. Under the assumption of Winkler or Vlasov foundation models, the governing equations are established by using equilibrium equations of the beam. Elastic curve functions are obtained from differential equations of the beam. For both models, solution methods and boundary conditions are defined. The graphs illustrating the variation of displacement, bending moment and shearing force along the beam are obtained by using this elastic curve functions and boundary conditions.