Evaluation of EU building energy performance standards related to commercial buildings
AB binalarda enerji performans standardlarının ticari binalarla ilişkili değerlendirilmesi
  1. Tez No: 223307
  2. Yazar: AYŞEGÜL TERECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜL KOÇLAR ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birligi Enerji Performans Standardı, Ticari Binalar, BinaEnerji Tüketimi, European Union Building Energy Performance Standards, CommercialBuildings, Building Energy Consumption
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez çalısması kapsamında ticari binalarla ilgili Avrupa Birligi bina enerji performansstandartları incelenmis ve de Türkiye'de kullanılmakta olan TS825 standardıdegerlendirilmistir. Bu çalısma ticari binaların enerji tüketimini etkileyen sebepleriortaya koyup, enerji standartlarının bu konudaki rolünü içermektedir Avrupa BirligiBina Enerji Performans Direktifi çerçevesinde olusturulan enerji performansstandartlarının genel özellikleri, enerji performans degerlendirme yöntemleriyle ortayakoyulmustur. Bu standartların ülkelere göre uygulanma sekli ticari binalar kapsamındaincelenip, uygulama sekilleri degerlendirilmistir. Türkiye' de binalarda enerjikonusunda standartlasmalara bakıldıgında binaların ısıtma enerjisi ihtiyacınıhesaplayan TS825 irdelenip, temel hesaplama metodu ve eksiklikleri ortaya konmustur.Avrupa Birligine girme yolunda olan ülkemizin ticari binalarla ilgili enerji performansstandartlarını olustururken standartların içermesi gereken nitelikler çalısma sonuçlarıdogrultusunda önerilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the building energy performance standards of theEuropean Union and to evaluate existing Turkish building energy standards related tocommercial sector buildings. This study has been establishing the impacts on energyconsumption of commercial sector buildings and shows the role of building standards onthis subject. In this study modern commercial building properties are investigated andthe impacts of these trends on the energy consumption are evaluated. Generalproperties of energy building energy standards constituted at the frame of EuropeanUnion Building Energy Performance Directive and the method of building energyperformance assessment are given in this thesis. European Union member state nationalregulations and execution techniques are evaluated. However, when building energystandardization is evaluated, a heating energy demand standard `TS825? is only exist inTurkey so in this thesis this standard, its calculation method and deficiencies areexamined. At the final part of the study, recommendation for the content of newcommercial building standards of Modern Turkey trying for membership in the EU ismade