İstanbul'da tarihi çevre koruma ve basın: Cumhuriyet gazetesi üzerinden bir deneme
Conservation of historical environment and press in Istanbul: An essay through over Cumhuriyet gazetesi
  1. Tez No: 223306
  2. Yazar: MÜGE CEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYLA ÖDEKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, restorasyon, tarihi çevre, basın, Conservation, restoration, historical environment, press
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada 1940-1960 ve 1980-2000 yılları arasında İstanbul'daki koruma yaklaşımlarının basına yansımaları, Cumhuriyet Gazetesi örneği üzerinden karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Karşılaştırma yapabilmek için, İstanbul'da Cumhuriyet sonrası yapılanmaların başlangıç tarihi sayılabilecek 1940 yılından başlayan 20 yıllık süreç ve 1980 sonrasındaki 20 yıllık süreç incelenmiştir. Çalışma siyasi ve mimari özelliklere göre belirlenen on yıllık dört bölüm halinde ele alınmıştır. Bu süreç içerisinde kuramsal alanda çok büyük gelişmeler kaydedilip, uluslararası düzey yakalanmış ayrıca yasal ve kurumsal düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen, bu gelişmeler uygulamalara aktarılamamış, özellikle imar hareketleri kapsamında tarihi çevrede geri dönüşü olmayan hasarlar oluşmuştur. Cumhuriyet Gazetesi'nin 1940'lı yıllardan itibaren konuya duyarlı bir tavır sergilemiştir. Özellikle de 1980 sonrası dönemde gazetede yer alan haber ve yazı sayısında ciddi bir artış olmuş, sadece uzmanlar değil, farklı meslek gruplarından çok sayıda kişinin yazıları da gazetede yer almıştır. Koruma kavramı temel bir kültür ve uygarlık sorunu olduğundan, bu duyarlılığın toplumda yaratılmasında basına büyük rol düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis which examines the years of 1940-1960 and 1980-2000, the protection approaches in Istanbul and their press reflections has been reviewed through the reference of Cumhuriyet Gazetesi. In order to compare, twenty years of period after 1940, which is accepted as the beginning of construction after Republic and twenty years of period after 1980 are examined. The study is discussed as four chapters and each chapter includes ten years of period which are determined for their political and architectural features. Although within the this period there had been lot of theoretical progressions at international levels and lots of legal and institutional regulations, the lack of practice caused lethal damages on historical environment. From the 40's Cumhuriyet Gazetesi has always showed a sensitive attitude to the subject. Especially after the year of 1980 there had been impressive increasing of news and articles and there had been lots of articles of not just experts but of the people from different professions. .As the protection concept is a basic cultural and civilization problem the role of the press is very important in order to create social sensitivity.