Sahne değişim kestirimi
Scene change detection
- Tez No: 223318
- Danışmanlar: PROF.DR. MELİH PAZARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Video, Sahne degisimi, İstatistiksel bilgiler, Video, Scene change, Statistical data
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Telekomünikasyon Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalısmada, önce sahne degisimiyle ilgili kavramlara ve literatürdeki sahne degisimikestirimi yöntemlerine kısaca deginilmistir. Sonra, videolardaki kesme türü ve derecelisahne degisimlerini kestirmek için istatistiksel bilgilere ve yapısal özelliklere dayalı biryöntem sunulmustur. Kesme türü sahne degisim kestirimi için ortalama karesel hatadan(MSE), dereceli açılmalı, dereceli kararmalı ve zincirleme sahne degisimleri içinortalama, varyans ve varyansın ikinci türevinden, yatay ve düsey süpürmeli sahnedegisimlerinin kestirimi için ise ortalama karesel hata ve süpürmeli sahne degisimininyapısal özelliklerinden birlikte yararlanılmıstır. Algoritma ?scene.m? adlı dosyadakibilgisayar programı kullanılarak, ?Replacement.avi?, ?Johnq.avi? ve ?Anywhere.avi?adlı üç degisik test videosuna uygulanmıstır. Deney sonuçları, diger sahne degisimkestirimi yöntemleriyle karsılastırıldıgında yapılan çalısmanın performans olarakyeterli oldugunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly the concepts related to scene change and the other scene changedetection methods given in the literature are shortly examined. Then, for the detection ofcuts and gradual scene changes, a method based on statistical data and structuralfeatures is represented. For cut detection the mean square error (MSE), for fade-in,fade-out and dissolve detection the mean, the variance and the second derivative of thevariance, for horizontal and vertical wipe detection the mean square error (MSE) andstructural features are used together. Using the computer program at the file ?scene.m?,algorithm is applied on three test videos which are ?Replacement.avi?, ?Johnq.avi? and?Anywhere.avi?. Experiment results show that the performance of the representedstudy is as good as the performance of other scene change detection methods.