Karma lifli betonların mekanik davranışına buhar kürü etkisi
Effect of steam curing on the mechanical behaviour of concrete with hybrid fibers
  1. Tez No: 223317
  2. Yazar: DİLEK AVAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ALİ TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek performanslı betonlar, karma lif, çelik lif, buhar kürü, High performance concrete, hybrid fiber, steel fiber, steam curing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısmada, 200 MPa'a varan yüksek basınç dayanımı, yüksek süneklik ve tokluk degerlerine olanak saglayan optimum bir çözümün elde edilmesi için, yüksek performanslı karma lifli çimento esaslı kompozitler üretildi. Lif dayanımının ve karma lif kullanımının kompozitlerin mekanik özeliklerine ve kırılma özeliklerine etkisini incelemek amacıyla, kanca uçlu olan veya olmayan üç farklı çelik lif karısımlara eklendi. Çelik lif hacmi her lif tipi için degisken olmakla birlikte, toplam lif hacmi %3 olarak sabit tutuldu. Matrisin karısım oranları su sekildedir; çimento: silis dumanı: su: silis kumu (0,5-2 mm): silis unu (0-0,5 mm): süperakıskanlastırıcı = 1: 0,250: 0,114: 0,325: 0,493: 0,120. Su/baglayıcı oranı 0,17'de sabit tutuldu. Bütün numuneler, 48 saat sonra kalıptan çıkarıldı, sonra iki farklı kür rejimi uygulandı. Birinci kür rejimi, numunelerin 20ºC'de kirece doygun kür havuzunda deney tarihine kadar tutulmasını içeren standart su kürü idi. İkinci kür rejiminde ise, numunelere 3 gün boyunca 90ºC'de buhar kürü ve daha sonra deney gününe kadar birinci kür rejimi uygulandı. Yalın betonla karsılastırıldıgında, çelik tel donatılı kompozitlerin net egilme dayanımları, yarmada çekme dayanımları ve özellikle kırılma enerjisi ve süneklikleri önemli derecede gelistirildi. Yüksek dayanımlı çelik tel içeren betonların kırılma enerjilerinde yalın betonunkine kıyasla 137 kata varan artıs olurken, normal dayanımlı çelik lif içeren betonların kırılma enerjisinde yalın betonunkine kıyasla 78 kat artıs oldu. Böylece, kür kosuluna baglı olarak, karma lifli betonlar yalın betonlara göre artırılmıs tokluk ve süneklige sahip bir davranıs sergilemistir.
Özet (Çeviri)
In this study, high performance cement based composites with hybrid fibers were produced to achieve an optimum solution which enables high values of compressive strength up to 200 MPa, ductility and toughness. Three different steel fibers with and/or without hooked ends were added to mixtures to investigate the effect of hybrid steel fibers and their strengths on mechanical and fracture properties of the composites. The volume fraction of each steel fiber was variable, but the total volume fraction of fibers were kept constant at 3%. The mixture proportions of the matrix were as follows; cement: silica fume: water: silicious sand (0.5-2 mm): silicious powder (0-0.5 mm): superplacticizer = 1: 0.250: 0.114: 0.325: 0.493: 0.120. Water-binder ratio was kept constant at 0.17. All specimens were demolded after 48 hours, then the two different curing regimes were used. The first curing regime involved standard water curing in a water tank saturated with lime at 20ºC prior to testing. The second curing was steam curing for 3 days at 90ºC further the same water curing until testing day. The net bending strength, splitting tensile strength and especially fracture energy and ductility of steel fiber reinforced composite mixtures were significantly enhanced compared to those of plain concrete. Fracture energy of plain concrete increased up to 78 times owing in concretes with normal strength steel fiber; while in concretes with high strength steel fibers the increase in fracture energy due to steel fibers was 137 times. Thus, depending on the steam curing, hybrid steel fiber concretes showed a behaviour of enhanced toughness and ductility when compared to plain concretes.