Çelik çok katlı bir yapıda dışmerkez ve merkezi güçlendirilmiş sistemlerin irdelenmesi
Comparison of concentrically braced and eccentrically braced frames in a high rise steel structure
- Tez No: 223325
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİLİZ PİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasıyıcı sistemler, Yüksek Yapılar, Çelik Yapılar, Bearing Systems, High Structures, Steel Structure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez çalısmasında çelik yüksek katlı bir büro yapısının süneklik düzeyiyüksek merkezi güçlendirilmis ve süneklik düzeyi yüksek dısmerkezgüçlendirilmis çelik tasıyıcı sistemden olusacak iki farklı sekildeki çözümlerininkarsılastırılması için yatay ve düsey yükler altında statik, dinamik ve çelikhesapları, ilgili imalat çizimleri ve maliyet analizi yapılmıstır. Yapı 3,4 m katyüksekligine sahip 13 kattan olusmustur. Kat alanları 1035m2 olup, her katalanı için 55 m2 asansör ve merdiven boslugu mimari amaçlar için bırakılmıstır.Yapı üçlü simetriye sahip üçgen bir form sekilde modellenmistir. Yapıdabulunan kolonlar, kirisler, çaprazlar ve döseme kirisleri boyutlandırılırken vebaglantı detayları olusturulurken; TS648 (Çelik Yapıların Hesap ve YapımKuralları), ?Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik2006?, dikkate alınmıstır. Yapının, 1. derece deprem bölgesinde ve Z3 sınıfızemin üzerinde yer aldıgı kabul edilmistir. Yapıda kullanılan çelik profiller velevhalar St 37 kalitesindedir. Yapının tasıyıcı sisteminin üst yapısının çözümüüç boyutlu olarak ETABS v8.5.0 ile yapılmıstır. Temel sistemi radye temelolarak seçilmistir. Son bölümde yapının maliyet analizi yapılmıstır. Bu analizdebetonarme ve çelik kısım ayrı ayrı hesaplanmıs, toplam yapı maliyetibelirlenmis, dısmerkez ve merkezi güçlendirilmis çerçevelerin karsılastırılmasıyapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The main objectives of this study is to design, prepare drawings and make costanalysis of a high rise steel structure which consists of eccentrically bracedmoment frames or concentrically braced moment frames to resist theearthquake forces or wind forces, in order to make comparison of these twodifferent kind of bracing systems for lateral performance. The structure has 13floors which have 3.4m heights. Every floor has an area of 1035m2, and has55m2 space used for elevator and stairs for architectural aims. Every storey hasthree equal rectangular plan views, which constitutes a triangular plan of thebuilding finally. In this study, in the design of horizontal and vertical stabilityframes, columns, beams, and its own connections; TS648 (Building Code forSteel Structures), Turkish Earthquake Code called ?Regulations for Buildingsof Disaster Regions 2006?, are taken into consideration. It is assumed that thestructure is based in the first degree earthquake zone and on the Z3 soil class.All steel members have quality of St37.The ETABS v8.5.0 is used as acomputational program to analyze the superstructure as a load carrying system.Base structure is chosen as mat foundation. At the end the cost analysis isprepared. In this analysis, reinforced concrete and steel parts are formedseparately, then the total cost is calculated and the comparison of concentricallyand eccentrically braced frames is done.