Çelik kirişlerde yanal burulmalı burkulma analizi
Lateral torsional buckling analysis of steel beams
- Tez No: 223344
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN UZGİDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yanal burulmalı burkulma, I-kiris, TS 648, kompakt ve kompakt olmayan kesitler, Lateral torsional buckling, I-beams, TS 648, compact and noncompact sections
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısmada, I-kesitli çelik kirislerin düzgün yayılı yük altındaki stabilite problemi incelenmistir. Yanal burulmalı burkulma ifadesi diferansiyel denklem teknigiyle türetilip söz konusu yükleme altında kirisin yanal burulmalı burkulma davranısını etkileyen parametreler belirlenerek, FEMAP sonlu eleman analiz programı yardımıyla kirisin bilgisayar modelleri hazırlanmıstır. Bu yükleme durumu esas alınarak yapılan analizler için basit mesnetli olarak modellenen kirislerin enkesitleri baslık genisliginin baslık kalınlıgına, gövde yüksekliginin gövde kalınlıgına oranlarına göre seçilmistir. Modellenen kompakt ve kompakt olmayan enkesitli kirislerin, yanal harekete serbest açıklıgının farklı degerlerinde yapılan lineer olmayan sonlu eleman analizleri sonucunda elde edilen en büyük gerilme degerleri, TS 648 ve DIN 4114'de tanımlanan yanal burkulma ifadeleriyle hesaplanan emniyet gerilmeleri ile karsılastırılmıstır. Buna göre, kiris enkesitinin farklı narinlik degerleri için yönetmeliklere göre bulunan yanal burkulma emniyet gerilmelerinin konservatif sonuçlar verdigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, stability problem of I-section steel beams subjected to uniformly distributed load was investigated. Differential equations were derived for lateral torsional buckling case to determine the governing parameters and computer models were created using the general purpose analysis software FEMAP. The parameters were chosen as flange width to thickness ratio and web depth to thickness ratio to model the simply supported beam. Nonlinear finite element analyses were performed for compact and noncompact beams having different laterally unbraced lengths and maximum stress values were obtained. These results were compared with the values obtained using the lateral buckling expressions given by the TS 648 and DIN 4114 standards. It was concluded that, allowable lateral buckling stresses according to aforementioned standards give conservative results.