Karayollarında rijit üstyapı uygulamaları ve tasarımı
Executions and design of rigid pavements for highways
  1. Tez No: 223354
  2. Yazar: ONUR ECEVİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE AĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rijit üstyapı, Rijit üstyapı tipleri, Rijit üstyapı performansı, Rijit üstyapı tasarımı, Rigid Pavements, Rigid Pavement Types, Rigid Pavement Performance, Rigid Pavement Design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
Bu çalısmada, karayollarındaki rijit üstyapı uygulamaları ve bu uygulamara yönelik tasarım yöntemleri ortaya konmustur. Karayollarında, kaplama tabakası çimento betonundan yapılan rijit üstyapı, kaplama tabakası asfalt betonu olan esnek üstyapı ve bu iki yapının beraber kullanıldıgı kompozit üstyapı olmak üzere degisik tipte üstyapılar bulunmaktadır. Çalısmada, ara tipler ihmal edilerek birbirinden tamamen farklı olan esnek ve rijit üstyapılar, çesitli seçim ölçütleri çerçevesinde karsılastırılmıstır. Bu seçim ölçütleri temel anlamda teknik ve ekonomik ölçütler olmak üzere ayrılmıs ve üstyapı tipi seçimi yapılırken bu ölçütlerle beraber ülke kosullarının da dikkate alınması gerektigi vurgulanmıstır. 100 yılı geçkin süredir karayollarında hizmet veren; derzli donatılı, derzli donatısız ve sürekli donatılı tipteki rijit üstyapıların dünyada ve ülkemizde yapılan uygulamaları gözönüne serilerek düsük ve yüksek hacimli trafigin tasındıgı karayollarında rijit üstyapı uygulamaları için örneklerle verilmis olan öneriler sunulmustur. Türkiye'de yüksek standartlı yolların ve esnek üstyapılı yolların kalınlık tasarımında yıllardır kullanılan AASHTO 1972 ve daha sonra yayınlanan 1986 ile 1993 versiyonlarının tasarımda getirdigi sakıncalardan sözedilmis ve NCHRP 1-37 A projesi adı altındaki son versiyon olan AASHTO 2002 tasarım yönteminin rijit üstyapılarla ilgili olan bölümü detaylarıyla anlatılmıstır. Ülkemizde kaçınılmaz bir gereklilik olan rijit üstyapıların gerek kaynak gerekse mühendsilik (uygulama) açısından son derece avatajlı oldugu ve rijit üstyapı teknolojisinin seçiminin, bir kalite politikasının seçimi oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Rigid pavements for highways and its design methods are presented in this study. There are different types of pavements for highways such as rigid pavements bonded by cement concrete, flexible pavements bonded by asphalt and composite pavements includes both type. Rigid pavements and flexible pavements which are completely different from each other are compared by various criterions. These criterions are divided basicly as technical and echonomical measurements and it`s emphasized to take the conditions of the country into consideration while the type of pavement is being choosen. The executions of jointed plain concrete pavements (JPCP), jointed reinforced concrete pavements (JRCP) and continuously reinforced concrete pavements (CPCP) served over 100 years in the world and our country are flaunted by presented proposals with examples of rigid pavements for low volume traffic roads and high volume traffic roads. The deficiencies of AASHTO 1993, 1986 and 1972 used for high standarded motorways and thickness of flexible pavements layers in our country are mentioned and the section which is related with rigid pavement design expressed from the last version AASHTO 2002 under the name of NCHRP 1-37 A. It has been observed that rigid pavements which has unavoidable necessity in our country has advantages both on material sources and on engineering applications. Morever, it has been concluded that decision of rigid pavement technology is the decision of a quality policy.