Hiyerarşik bulanık mantık PID kontrolörleri
Hierarchical fuzzy logic PID controllers
  1. Tez No: 223433
  2. Yazar: GAYE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜJDE GÜZELKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, Bulanık mantık PID kontrolörler, Hiyerarsik bulanık mantık kontrolörler, Fuzzy logic, Fuzzy logic PID controllers, Hierarchical fuzzy logic controllers
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalısmada, bulanık mantıgın temel kontrolörlerinden olan bulanık PID kontrolörüne hiyerarsik özelligin kazandırılması ele alınmıstır. ki girisli ve üç girisli PID kontrolör yapılarının yanısıra üç girisli PID kontrolörden faydalanarak olusturulan hiyerarsik PID kontrolör, temel üç dogrusal sistem ve bir dogrusal olmayan sistem üzerinde uygulanarak kontrol amaçları gerçeklestirilmeye çalısılmıs, önerilen hiyerarsik yapının performansı diger iki PID kontrolör performansıyla karsılastırılmıstır. Benzetim sonuçları incelendiginde, bulanık mantık kontrolde hiyerarsik yapının dogrusal olmayan sistemde dogrusal sistemlere göre daha iyi sonuç verdigi görülmüstür. Yine de hiyerarsik bulanık mantık PID kontrolörün üstünlügü hakkında bir genelleme yapabilmek için çesitli dogrusal olmayan sistemler üzerinde incelemeler sürdürülmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, as being one of the fundamental controller types of the fuzzy logic approach, fuzzy PID controller and its hierarchical designed form are dealed with. In addition to two and three-input fuzzy PID controller structures, hierarchical fuzzy PID controller structure, which is formed by means of three-input controller, are applied on three linear benchmark systems and a nonlinear system in order to achieve control purpose and compare the performance of proposed hierarchical controller structure with the other two PID conroller performances. Referring to the simulation results, it is seen that hierarchical structure in fuzzy logic control dominates in nonlinear system compared to linear systems. However, to make a generalization about the superiority of hierarchical fuzzy logic PID controller, the controller structure is needed to be examined on various nonlinear systems.