Kendiliğinden yerleşen betonların reolojik ve mekanik özelliklerine su/ince malzeme oranı ile çelik lif katkısının etkisi
The effect of water/fine powder material ratio and fiber content on the mechanical and rheological properties of self-compacted concrete
  1. Tez No: 223434
  2. Yazar: BURAK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILMAZ AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kendiliginden Yerlesen Beton, Reolojik Özellikler, Mekanik Özellikler, Self Compacting Concrete, Rheological Characteristics, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalısmasında sabit hacimsel 0,52 su/pudra oranlı 5 farklı su/çimento oranına sahip karısımla çalısılmıstır. Bu karısımlarda (0-45) mikron arası dane boyutuna sahip silis unu çimentoyla ikameli olarak kullanılmıstır. Kullanılan çimento dozajları sırasıyla 833 kg/m3, 645 kg/m3, 546 kg/m3, 444 kg/m3 ve 318 kg/m3`dir. Karısımlarda azalan çimento miktarına karsılık aynı hacimde silis unu eklenmis böylece çimento ve silis unu toplam hacminin sabit kalması saglanmıstır. Karısımlarda, toplam su miktarının aynı olmasından dolayı su/ince malzeme oranı sabit kalırken azalan çimento miktarından dolayı su/çimento oranı artmıstır. Sabit su/ince malzeme oranına sahip karısımlarda su/çimento oranları sırasıyla 0,24, 0,31, 0,38, 0,45 ve 0,63 olmustur. Daha sonra bu karısımlar 1 m3 betonda 78 kg olacak sekilde kullanılan liflerle üretilmistir. Yapılan deneysel çalısmalarda su/ince malzeme oranı sabitken artan su/çimento miktarının betonun gerek taze haldeki özelliklerini ve gerekse sertlesmis haldeki mekanik davranıslarını nasıl etkiledigi arastırılmıstır. Ayrıca lif katılarak üretilen karısımlarda, liflerin betonun taze haldeki özelliklerini ve sertlestikten sonraki egilme dayanımı, enerji yutma yetenegi gibi mekanik davranıslarına nasıl etkidigi arastırılmıstır. Yapılan deneysel çalısmaların sonucunda 0,52 sabit hacimsel su/pudra oranlı lifsiz karısımlarda su/çimento miktarının 0,24'den 0,38 degerine artmasına ve çimento dozajının 833 kg/m3 den 546 kg/m3 degerine azalmasına karsın basınç mukavemetlerinde bir düsüs gözlenmemistir. Bu özellik lifli üretimlerde de görülmüstür. Ayrıca lif katkısının betonun dayanımından çok yutulan enerjiyi artırdıgı gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this work, 5 different concrete mixtures were produced that have the same volumetric water/powder ratio of 0,52. In the mixtures, cement was replaced with the same volume of finely ground silica powder that has a particle dimension of (0-45) ?. Cement dosages used in the mixtures were 833 kg/m3, 645 kg/m3, 546 kg/m3, 444 kg/m3 and 318 kg/m3 respectively. The amount of silica powder added to mixtures was equal to the amount of cement removed so that the water/fine powder material ratio remained constant in all 5 mixtures. However, water/cement ratios were increased because the total amount of water was kept constant for all mixtures while the amount of cement used was decreasing. These water/cement ratios were 0,24, 0,31, 0,38, 0,45, 0,63 respectively. Then, these mixtures were re-produced by using steel fibers with a dosage of 78kg/m3 The main objective of this work is to analyse the effects of water/fine powder material ratio and fiber content on the mechanical properties of self-compacted concrete and to determine the optimum values of water/cement ratio for various fresh and hardened concrete properties. Experiments showed that, with constant water/powder ratio of 0,52, the compressive strengths of concretes with and without steel fibers did not change significantly even though the water/cement ratio was increased from 0,24 to 0,38 and the cement dosage was decreased from 833 kg/m3 to 546 kg/m3. Addition of steel fibers affected the ductility of concrete rather than the strength. Moreover, it is come out that fiber content may affect the fresh concrete properties. The mixtures with the cement dosage of 546 kg/m3, having the water/cement ratio of 0,38 were determined to be the highly workable, optimum mixtures.