Thermal, microstructural and optical characterization of TeO2-K2O glasses
TeO2-K2O camlarının termal, mikroyapısal ve optik karakterizasyonu
- Tez No: 223458
- Danışmanlar: PROF.DR. LÜTFİ ÖVEÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cam, Kristalizasyon, Karakterizasyon, Glass, Crystallization, Characterization
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, TeO2- K2O ikili sistemine ait bazı camlarının ısıl özellikleri, kristalizasyon kinetikleri, mikroyapısal morfolojileri ve optik özellikleri DTA, XRD, Raman Spektrometresi, SEM ve de UV Spektrometresi cihazları yardımıyla incelenmiştir. DTA ölçümleri sonucunda, camların cam geçiş, kristalizasyon ve ergime sıcaklıkları yardımıyla cam kararlılıkları hesaplanmıştır. Bunun dışında, XRD ve EDS çalışmalarında kristal yapılar saptanmıştır. Kristalizasyon mekanizması bütün cam kompozisyonlarında yüzey kristalizasyonu olarak hem kinetik hem de optik çalışmalar sonucunda belirlenmiştir. Son olarak da, incelenen camların soğurma aralıkları UV Spektrometresi yardımıyla saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, thermal and microstructural properties, crystallization kinetics of crystallizing phases and microstructural morphology of glass samples of (1-x)TeO2- (x)K2O (x = 0.05, 0.10, 0.15, and 0.20) binary system were investigated using differential thermal analysis (DTA), X-Ray diffractometry (XRD), Raman Spectrometry and scanning electron microscopy (SEM) techniques. In addition, optical properties were investigated with UV Spectrometer. Using DTA measurements glass stability of each glass composition was determined. Moreover, the crystallization mechanism occurring in all glass samples was found to be surface and two-dimensional crystallization. Those determinations supported by optical microscope and SEM images taken from surface and cross-section of the samples. The crystallization activation energies were calculated by the kinetic studies. XRD and EDS studies were used to characterize the crystals. Lastly, the absorption range for some representative glasses was determined by UV Spectrometer.