Geleneksel kablosuz şebekeler ile IP şebekeler arasında yazılımsal santral tasarımı
Design and realization of softswitch as a gateway between traditional wireless networks and IP networks
  1. Tez No: 223470
  2. Yazar: SİBEL AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVDET IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: saretlesme Sistemi Numara 7 (SS7), ISDN Kullanıcı Kısmı (ISUP), Oturum Baslatma Protokolü (SIP), Ortam Ag Geçidi Denetim Protokolü (MGCP), JAIN, IP Çoklu Ortam Alt Sistemi (IMS), Yazılımsal Santral, Signaling System No 7 (SS7), ISDN User Part (ISUP), Session Initiation Protocol (SIP), Media Gateway Control Part (MGCP), JAIN, IP Multimedia Susbsytem (IMS), Softswitch
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tezde, geleneksel kablosuz telefon sebekeleri ile paket anahtarlamalı sebekelerin birlikte çalısacagı, yeni nesil haberlesme mimarisinde yer alacak bir ag geçidi tasarlanması hedeflenmistir. Bu tez çalısmasında, JAIN standartlarını destekleyen açık arayüzler sunan, SIP sunucuları ile ISUP santralları arasında protokol ve adres dönüsümü gerçeklestiren, uygun bir arageçit ortaya konmustur. Çalısmada temel problem, geleneksel sebekeyi temsil eden ISUP ile IP sebekeyi temsil eden SIP protokollerinin eslestirilmesi olarak belirlenmistir. Tezde, ag geçidi, bir yazılımsal santral modelinde tasarlanmıs, protokoller için harici, çagrı denetimi için dahili açık arayüzler gelistirilmistir. Ag geçidinin taslak modeli Java dilinde gerçeklenmis, PSTN/PLMN'den IP'ye ve tersi yönünde çagrı senaryoları uygulanmıstır. Tasarım sürecinde endüstri standartları incelenmis ve JAIN Toplulugu'nun gelistirdigi arayüzler göz önünde tutulmustur. Buna göre, çagrı denetimi ve sonlu durum makinesi gibi ortak islevlerden faydalanılarak, farklı bir ag geçidinin kolay ve kısa sürede gelistirilmesine de olanak saglanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the design and realization of a gateway for interworking of the traditional wireless telephony networks and the packet switched networks within the new generation telecommunications architecture is aimed. A suitable gateway offering open interfaces adapted JAIN standarts, handling the address and protocol mapping between SIP and ISUP switches is presented in this thesis study. The fundamental problem in the study is defined as the mapping of ISUP and SIP protocols representing traditional networks and IP networks. In the thesis, the gateway is designed as a softswitch. External interfaces for the protocols and internal interfaces for the call control are developed. Prototype of the gateway is implemented in Java language, some call scenarios from PSTN/PLMN to IP and vice versa are realized. During the design process, industrial standarts are examined and API?s developed by JAIN Community are considered. Accordingly, taking advantage of common functionalities like call control and finite state machine, another different gateway can be developed easily and shortly.