Betonarme yapılarda taşıyıcı sistem ve donatı düzenleme ilkeleri
Layout of structural systems and reinforcement detailing principles of reinforced concrete structures
  1. Tez No: 223472
  2. Yazar: TUNCAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Donatı düzenlemeleri, Tasıyıcı sistemler, Deprem hasarları, Reinforcement detailing, Structural System, Earthquake damages
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Ülkemizde en son meydana gelen depremler sonucu görülen hasarlar, betonarmeyapılardaki yanlısları gözler önüne sermistir. Hataların daha çok tasıyıcı sistemseçiminde ve donatı yerlesimlerinde yapılması, tasıyıcı sistem ve donatıdüzenlemelerinin önemini ortaya koymaktadır. Bu tez kapsamında yapısaldüzensizlikler ele alınmıs ve bu tip yapılarda yapılması gerekenlerden yola çıkılaraktasıyıcı sistem, betonarme davranıs özellikleri ve deformasyonlardan yola çıkılarak dadonatı düzenlemeleri belirtilmistir. Bu çalısmada genel olarak, TS 500 ve A.B.Y.Y.H.Y.kapsamında hareket edilmistir. Betonarme tasıyıcı sistemlerin tanıtılması, depremedayanıklı yapı tasarımı ve tasıyıcı sistem düzenleme ilkeleri ele alınmıstır. Donatıdüzenlemeleri ise kolonlar, perdeler, kirisler, dösemeler, temeller, merdivenler gibielemanlarda ve istinat duvarları, depolar ve silolar gibi sistemlerde incelenmistir.Çalısmada bahsedilen tasıyıcı sistem ve donatı düzenlemelerine uyulmadıgı zaman,depremlerde karsılasılan hasarlardan da yola çıkılarak elde edilen sonuç ve öneriler sonbölümde maddeler halinde verilmistir.
Özet (Çeviri)
The mistakes that are made in the reinforced concrete structures have been displayedfor the last years by earthquake damages. Structural systems and reinforcementdetailing have discovered to be important, because a lot of mistakes have been made onstructural system choice and reinforcement placement. In this study, layout of structuralsystems are given using precaution of the structure having irregularities of structuraland principles of reinforcement detailing are given using properties of reinforcedbehavior and deformations. In general the thesis study conforms to TS 500 and theSpecification for Structures to be Built in Disaster Areas. Description of reinforcedconcrete structures and earthquake resistant building design and principles ofstructural system are given. Structure members as columns, shear walls, beams, slabs,foundations, staircases and systems as retaining walls, storages and silos are investigatedabout reinforcement detailing. The results and suggestion are given item by item usingdamages tips which can be met at earthquake when it is not conformed to layout ofstructural systems and principles of reinforcement detailing which are mentioned in thethesis.