Development and characterization investigations of mechanically alloyed W-SiC and W-SiC-Y2O3 composites
Mekanik alaşımlama yöntemiyle üretilmiş W-SiC ve W-SiC-Y2O3 kompozitlerinin geliştirilmesi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 223473
  2. Yazar: SELİM COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA LÜTFİ ÖVEÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Partikül takviyeli kompozitler, Mekanik alasımlama, Tungsten, SiC, Particle-reinforced-metal-matrix composite, Mechanical Alloying, Tungsten, SiC
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Son on yılda, yüksek ergime sıcaklıgı, yüksek modül, yüksek termal sok direnci, düsük ısıl genlesme katsayısı, yüksek sıcaklık mukavemeti ve direngenligi gibi özellikleriyle partikül takviyeli kompozitlerde matris malzemesi olarak kullanılan volfram ve alasımları yüksek sıcaklık özelliklerinin gelistirilmesi amacıyla çok fazla ilgi çekmekte ve mekanik özelliklerinin gelistirilmesi için partikül takviye malzemeleri olarak genelde TiC, ZrC, HfC, TiN, Y2O3, La2O3, Sm2O3, ThO2, ZrO2 gibi refrakter karakterli karbür, nitrür ve oksit fazları kullanılmıstır. Bu çalısmada, degisen sıcaklıklarda iyi özgül mukavemet ve Young modülü olan, ayrıca iyi bir özgül direngenlik ve yüksek erozyon ve korozyon direncine sahip SiC partikülleri ile takviye edilmis volfram matrisli kompozitler, mekanik alasımlama yöntemi kullanılarak gelistirilmis ve degisen SiC oranlarının mikroyapı ve mekanik özelliklere olan etkisi arastırılmıstır. Kompozit tozların ve sinterlenmis numunelerin faz ve mikroyapı karakterizasyonları TEM ve XRD teknikleri kullanılarak gerçeklestirilmistir. Ayrıca preslenmis ve sinterlenmis numunelerin yogunluk ve sertlik ölçümleri yapılmıstır. Bunun yanı sıra Y2O3 takviyesinin W-SiC kompozitlerinin mekanik ve mikroyapı özelliklerine olan etkisi arastırılmıstır. Ayrıca geleneksel sinterleme tekniklerinin yanı sıra sinterleme sırasındaki tane büyümesini engellemek için ikibasamaklı bir sinterleme rejimi kullanılmıs ve farklı sinterleme rejimlerinin kompozitin mikroyapı ve mekanik özelliklerine olan etkileri arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this last decade, tungsten and its alloys, which are used as matrix materials in particle-reinforced-metal-matrix composite with their high melting point, high modulus, high resistance of thermal shock, low CTE and good high temperature strength and stiffness, have received attention with a view of improving the high temperature mechanical properties As dispersion strengtheners, refractory carbide, nitride and oxide phases, such as TiC, ZrC, HfC, TiN, Y2O3, La2O3, Sm2O3, ThO2, ZrO2, etc. have been mainly used to improve the mechanical properties of tungsten and its alloys. In this study, tungsten matrix composites reinforced with SiC particles which have attractive properties, such as good specific strength and Young modulus as a function of temperature, the specific stiffness, corrosion and erosion resistance were developed by mechanical alloying and the effect of different SiC amounts on the microstructural and mechanical properties were investigated. Microstructure and phase characterizations of composite powders and sintered samples were carried out via SEM and XRD analyses. Furthermore, density and hardness measurements of as-consolidated and sintered samples were carried out. Also, the effect of addition of Y2O3 phase to the mechanical properties and the microstructure of W-SiC composites was investigated. Moreover, beside the conventional sintering technique, a two-step sintering regime to inhibit the grain growth was applied to the samples and the effect of these different sintering regimes on microstructural and mechanical properties of the composites was examined.