Toprak dolgu barajların gövdelerindeki sızmaların sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi: Büyükçekmece barajı uygulaması
Determination of seepage through the earth fill dam using finite element method: Büyükçekmece dam application
- Tez No: 223509
- Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ AĞIRALİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sızma, sonlu elemanlar yöntemi, su yüzü çizgisi, debi, freatik hat, Seepage, finite element methods, dam, phreatic line, quantity of seepage
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sızma barajın memba kısmından mansap kısmına dogru suyun devamlı hareketidir. Zemindeki iç erozyon veya toprak barajların içerisindeki sızıntılar borulanma olarak bilinmektedir. Bütün barajlarda haznede tutulan su gövde içerisinde veya temelden dirençle karsılassa dahi kendine bir yol bularak sızıntı olusmasına neden olur. Bu sızma, hesaplanan emniyet degeri ölçüsüne kadar müdahale gerektirmez ancak bu degerin üzerinde ise belirli önlemler alınmalıdır. Sızıntı kontrolü, sızıntı miktarına, olustugu bölgeye ve içerigine göre degisir. Baraj insaatından sonra olusacak sızıntı miktarını azaltmak çok zor ve maliyetli bir islem gerektirir. Bu nedenle barajın yapılacagı bölgelerde gerekli jeolojik arastırmalar yapılarak sızmaların yerleri ve büyüklükleri bulunur. Projelendirme safhasındaki analizler sayesinde emniyet ve ekonomi açısından optimum çözümler saglanır. Bu çalısmada matematiksel model olarak seçilen Büyükçekmece barajının gövdesinde olusan sızmaların Sonlu Elemanlar Yöntemi ve Geo-Studio bilgisayar programından yararlanmak suretiyle sızma analizleri yapılmıstır. Elde edilen sonuçlar DS'nin yapmıs oldugu sızma gözlemleri verileri ile karsılastırılmıstır. Uygulamada öncelikle çesitli metotlarla serbest su yüzeyi çizgisi çizilip, sızıntının barajın mansap sevinden çıkıs noktası ve birim genislik debisi belirlenerek toplam sızma debisi degerine ulasılmıstır. Yapılan uyulama sonucunda teorik hesaplar ve gözlemler dogrultusunda elde edilen verilerin tutarlılıgı ile baraj içerisindeki sızmaların tehlikeli boyutta olup olmadıgı belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Seepage is the natural and continous way of water from upstream of dam towards to downstream of dam. ?Seepage? is identified as the erosion surface or the leakage in the dam foundation. In all dams, water can find a way for create a leakage towards all effect either in the foundation or through earth fill dam. To a specified secure amount of leakage is normal, after this amount there must be interfered. Leakage control is depend on the amount, place and content of leakage. After establishing of dam it takes much more cost to decrease the amount of leakage. Because of this, the area which plans to establish the dam, should be researched via geological experts for identify the potential leakage places and amounts. In the Project phase, by the help of analist the solutions for security level and economical level can be optimised. In this study, the leakage analyse of the sellected dam of Büyükçekmece for mathematical model is done by using Finite Element methods and Geo-Studio software program. The results of this model is compared with the observing data of DSI. First of all, Büyükçekmece Dam was chosen for applications and the free surface line of the seepage flow was estimated outflow points and quantity of seepage using different methods such as Kozeny, Dupuit, Kashef. The results of methods were compared with each other. End of the application, making a decision for the quantity of seepage is going to be damage to dam stability based on these results and observing data of DSI.