Coğrafi bilgi sistemlerinde veri transfer standartları
Data exchange standards in geographic information systems
  1. Tez No: 223548
  2. Yazar: ERDAL SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZHAN İPBÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, Mekânsal Veri, Transfer, Standartlar, GIS, Spatial Data, Transfer, Standards
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısmada, mekânsal veri transfer standartları ayrıntılı olarak arastırılmıs ve en iyisonucu alabilmek amacıyla transferin boyutları, nasıl yapılacagı ve veri modelidegerlendirme kriterleri incelenmistir. Mekânsal veri transferinde temel kosul, ikisistem arasında“eksiksiz”?bilgi kaybı olmayan?bir çeviri dir. Bu sekilde bir transferstandardının en basta“genellestirilmis”olması ve buna ek olarak“esnek”bir yapıyasahip olması gerekir. Zaman içinde kullanıcılar ve gereksinimler artabilecektir. Bunedenle transfer standardı“genisletilebilir”olmalıdır. Ayrıca iletisim ortamı vedonanımdan bagımsız olması, etkin bir veri transferi için gereklidir. Standartlasmaaçısından en önemli sorun, kısa bir süre öncesine kadar ISO/Open SystemInterconnection modeli çalısmalarının dikkate alınmaması nedeniyle standartlastırmaorganizasyonları arasında bütünlük saglanamamasıdır. Bu alanda standartlarıbelirleyen kurumlar; OGC ve ISO/TC211 ile paralel bir çalısma yürütme gerekliligivardır.Transfer standardı“veri modeli”,“gerçeklestirim”, ve“transfer ortamı”açısındandegerlendirilmistir. Bu kriterler veri modeli ve gerçeklestirim kavramlarınınbirbirinden ayrılması gerektigini göstermektedir. Degerlendirme kriterleri ile aranan,veri modeli açısından genellik ve genisletilebilirlik, gerçeklestirim açısından esneklik vedonanım bagımsızlıgı ve transfer ortamı açısından çeviricilerin kolay ve hızlı bir sekildegelistirilmesine ve etkin bir veri transferine olanak tanıyacak servis ve araçlar ya dabunları içeren bir arayüzdür.
Özet (Çeviri)
In this study, spatial data transfer standards are researched in detail and to get the bestresult, it has been researched the dimensions of transfer, how it should be done and datamodel evaulation criterion. A fundamental goal of spatial data transfer standard is toaccomplish the transfer without losing information. So, it is necessary to be general andflexible of transfer standard. In the course of time, users and requirements can increase.Therefore transfer standard should be extendibility. Also it is necessary for an activedata transfer to be independent of communication media and hardware. The mostimportant problem in terms of standardization is not to be provide a completenessamong standardization organizations because of ignoring works of ISO/Open SystemInterconnections model up to a while ago. Instutions determining the standards in thisfield are obliged to work in the same time OGC and ISO/TC211.Transfer standard has been evaluated in terms of data model, implementation andtransfer media. This criterions show that the data model and concepts ofimplementationhave to be seperated from each other. The point which is to be reachedwith the evaulation criterion, is an interface including general and extendibility in termsof data model, independence of hardware and flexibility in terms of implementation anda service leading to an active data transfer and to development of translators in a simpleand quick way in terms of transfer media.